Sertić: Železara na granici nulte profitabilnosti


22. jun 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U Železari Smederevo ovog momenta stvari idu za nijansu bolje od ugovorenog sa upravljačkim timom i sada smo na granici nulte profitabilnosti, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

“Ušteđeno je na energentima, na primer na koks se mesečno troši oko 2,5 miliona dolara manje, efikasnost proizvodnje je viša, ruda je jeftinija…Imamo vrhunski menadžment. Takav kvalitet tražićemo i za Telekom, kada uđemo u njegovu privatizaciju”, rekao je Sertić za današnji Kurir.

Prema njegovim recima, Telekom sada dobro radi, ne mora da se prodaje ali da bi se tako nastavilo neophodni su novac za ogromna ulaganja i stručnjaci s velikim poslovnom mrežom iza sebe.

Na pitanje šta je predložio privatizacioni savetnik za Telekom, ministar privrede je rekao da su u završnoj fazi, ali još nema konačnog modela prodaje. “Odredićemo ga kad dobijemo pisma o zainteresovanosti, jer će Vlada ovih dana raspisati javni poziv”.

“Procedura za određivanje modela ista je kao i kod privatizacije ostalih firmi – na jednoj strani imate finansijske pokazatelje, bilanse, prihode, rashode, a na drugoj šta žele i nude kupci. Na kraju se u skladu sa zakonskim rešenjima određuje model privatizacije”, kazao je Sertić.

Kada je reč o hemijskom kompleksu, ministar je naveo da Petrohemija, MSK i Azotara imaju oko 3.000 radnika i veoma su važni za privredu, BDP, izvoz…

“Imaju tržišni potencijal, ali moraju da se stvore preduslovi. Za MSK i Azotaru to je cena gasa o kojoj se pregovara sa Gaspromom, granica minimalnog profita je, u zavisnosti od firme, od 220 do 280 dolara”, rekao je Sertić.

“Petrohemija je u prvom kvartalu prvi put bila pozitivna, ali ima veliki dug od oko 500 miliona evra. Formirana je radna grupa za privatizaciju ove tri firme i vrlo brzo ćemo izneti rešenja”, kazao je ministar privrede.