Veslanje: Smederevski dvojac odbranio zlato


22. jun 2015. SPORT – Smederevski veslači vratili su se sa druge regate Omladinske lige, održane na Tisi kod Čuruga, sa po jednom zlatnom i bronzanom medljom.

Očekivano, do zlatne medalje, kao i sa prve regate, stigao je dvojac bez kormilara Aleksandar Radovanović – Danilo Selaković. Bronzu su osvojili u dubl skulu Boris Jančić i Jovan Mišeljić. Kadetski četverac bez kormilara u sastavu Aleksa Petrović, Matija Todorović, Veljko Simić i Lazar Ristić i finalu su zauzeli solidno peto mesto. U konkurenciji pionira boje VK Smederevo branio je četverac skul u sastavu Miloš Nikolić, Marko Nikolić, Vukašin Rančić i Aleksa Garović. U debitantskom nastupu ovaj četverac je zauzeo odlično četvrto mesto.

– Rezultati su očekivani. Aleksandar i Danilo su, osvajanjem zlata, opravdali ulogu favorita. Za razliku od prvog kola, kada su do bronze u dubl skulu stigli Aleksa Petrović i Veljko Simić, sada su se na isto pobedničko postolje popeli Boris Jančić i Jovan Mišeljić. Drugo kolo Omladinske lige nam je poslužilo kao dobra provera pred nastup na regati na Paliću početkom jula. Što se pionira tiče, za njih je ovo bila, na neki način, generalna proba pred državno prvenstvo koje će se održati krajem septembra – ističe Jugoslav Luković trener mlađih kategorija u VK Smederevo.

Na Internacionalnoj regati Vojvodina Open koja će se održati 4. i 5. jula na Paliću, u konkurenciji kadeta za VK Smederevo nastupiće dubl skul (Aleksa Petrović – Matija Todorović), dvojac bez kormilara (Aleksandar Radovanović – Danilo Selaković), kadetski četverac skul (Jančić, Mišeljić, Mihić i Slavković), kadetski četverac bez kormilara (Matija Todorović, Lazar Ristić, Veljko Simić i Aleksa Petrović). U konkurenciji juniora Dušan Dimitrijević veslaće u skifu i četverac skulu sa Andrijom Stojkovićem, Lazarom Dostanićem i Markom Jovanovićem. Osvajači evropske bronze, Marko Ristić i Zoran Rajić veslaće u četvercu u konkurenciji seniora, koji će se na Paliću boriti za odlazak na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. Osim toga, do norme za odlazak na ovo takmičenje pokušaće da stignu Nikola Selaković i Uroš Dimitrijević. Iako još nije odlučeno, Selaković i Dimitrijević veslaće najverovatnije u dvojcu bez kormilara.