Sanirana Vila Obrenovića


18. decembar 2012. DRUŠTVO – Uprkos krizi, država se tokom ove godine domaćinski odnosila prema svojim vilama i zdanjima. Tako je za održavanje i popravku 15 vila u Beogradu, među kojima su i zgrade Predsedništva i Vlade, kao i bivše letnje kraljevske rezidencije u Smederevu, i vile na Oplencu i u Topoli, potrošeno 138.506.439 dinara.

Na zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu sanirana je hidroizolacija glavne terase, dok su u zdanju Vlade, u Nemanjinoj 11, modernizovani liftovi. U Palati ”Srbija” rađeno je na sanaciji hidroizolacija krovnih terasa, instalirana je LED rasveta fontane na platou, zamenjena su kompenzaciona postrojenja u trafo-stanicama i postavljen automatski sistem za zalivanje travnjaka.

U zgradi Ministarstva u Nemanjinoj 22-26 ugrađeni su sistemi za automatsku dojavu požara, rekonstruisani su telekomunikacioni sistemi, adaptirana je sala Ustavnog suda, zamenjen deo građevinske fasadne bravarije.

U Omladinskih brigada 1 rađeno je na trafo-stanici, na Terazijama 41 uvedeno je daljinsko grejanje, u Vasinoj 20 instalirani su novi gromobrani, a u Nemanjinoj 34 saniran suteren, uveden sistem za automatsku dojavu požara i instalirana nova hidrantska mreža. U državnim zgradama u Gavrila Principa 16 i Zagrebačkoj 3, u užem centru grada, kompletno je adaptiran poslovni prostor, a obimni su bili i radovi na Dedinju.

Na vili u Smederevu, na Plavincu, nekadašnjem poznatom letnjikovcu Obrenovića, gde odsedaju strane delegacije i gde je jednom čak spavao i čuveni fudbaler Dijego Maradona, sanirana je fasadna stolarija glavne vile i prateći objekat, a zamenjena je i ograda oko ovog velelepnog kompleksa. Ove godine je sanirana i vila na Oplencu i prilazni plato.

Zanimljivo je da u 2012. bar kako se vidi sa spiska koji nam je dostavila Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, nisu izvođeni nikakvi radovi na vili od 750 kvadrata u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, koju koristi Jovanka Broz. U poslednje četiri godine Uprava je izvršila obimne radove na sanaciji krovova. Građevinski fakultet je pre dve godine predložio sanaciju prilaznog stepeništa sa terasom iznad njega, ali za to sada nije bilo para.

Većih radova nije bilo ni na vili u Užičkoj 23, gde se smestio predsednik Tomislav Nikolić.

Izvor: Večernje novosti