Radnik “Zoohigijene” pokušao da odnese psa, “zaradio” izbijene zube


17. avgust 2016. HRONIKA – Izvor: Blic – Muškarac B.B. (57), radnik “Zoohigijene”, radne jedinice smederevskog komunalnog preduzeća, brutalno je pretučen kada je, po prijavi stanara, došao da odnese psa bez vlasnika iz zgrade u Ulici Filipa Višnjića.

Na njega je nasrnuo mladić dok je pored vozila sa kavezima čekao kolegu, koji je u tom momentu prešao ulicu da im kupi doručak, jer sve se dešava usred dana, oko 11 sati, u centru Smedereva.

– Prišla su mu dvojica mladića i jedan ga je pitao ga odakle mu pravo da uzme njegovog psa iz dvorišta. Pas nije bio ni u kakvom dvorištu, bio je između trećeg i četvrtog sprata u stambenoj zgradi, zato su stanari i zvali. Nije bio ni čipovan, radnici su to prethodno proverili – objašnjava Ana Subotić, izvršni koordinator u JKP “Zelenilo i groblja” u okviru kojeg deluje i RJ “Zoohigijena”.

Pretučeni radnik nije bio spreman da govori za novine. Osim teških povreda koje je pretrpeo, izbijeni su mu zubi, ušivana gornja usna, kažu u njegovom preduzeću, boluje i od visokog krvnog pritiska i poslednje što mu treba je da se povlači po štampi. Po njegovoj izjavi, kako stoji i u prijavi koju je policija napravila pošto je izašla na lice mesta, apsolutno nije bilo povoda za ovako nešto. Sve se dogodilo u trenu, dok je momcima pokušavao da objasni da su došli po nalogu inspekcije, jer su stanari prijavili psa, dobio je udarac od koga je pao na asfalt i više se ničega ne seća.

– Ovo, nažalost, nije prvi takav slučaj. Radnici našeg ali i drugih komunalnih preduzeća gotovo svakodnevno su izloženi neprijatnostima, pretnjama pa i fizičkim nasrtajima i zaista bi nadležni morali odlučnije da reaguju – kaže koordinatorka JKP “Zelenilo i groblja”.

Ljubitelji životinja inače nisu baš presrećni kada vide vozilo sa kavezima u gradu, iako Smederevo, i oni to priznaju, već poduže ima problem sa psima lutalicama. Sporan je, tvrde, način hvatanja, pa i smeštaja, mada Smederevo ima prihvatilište za takve pse. Pored radnika, tu neretko volontiraju i članovi udruženja za zaštitu životinja, pokušavajući da uslove za ove manje srećne pse učine snošljivijim. Ipak, mnogobrojni apeli, oglašavanja, Fejsbuk stranice i pozivi sugrađanima da udome nekog od ovih četvoronožnih čovekovih najboljih prijatelja gotovo da nemaju nikakav rezultat. Lako je nahraniti ili pomaziti psa, onako u prolazu, a nešto sasvim drugo primiti ga u svoj dom i preuzeti svakodnevnu brigu o njemu, kažu radnici “Zoohigijene”.