Kamerama protiv „raskrsnica smrti“


17. avgust 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Na inicijativu Lokalnog saveta za bezbednost u saobraćaju, Smederevo počinje kamerama da pokriva kritične saobraćajne tačke. Za to je grad izdvojio oko pet miliona dinara. Tender je okončan, a prve četiri kamere biće postavljene kod Ekonomske škole u Ulici Crvene armije. Reč je o pravcu gde veliki broj vozača bukvalno „preleće“ i preko ležećih policajaca koji su tu postavljeni baš zbog velike frekvencije đaka.

Nadležni računaju da će jedino pojačanim nadzorom, a potom i kaznenim merama, moći da „dozovu pameti“ nesavesne i bahate vozače koji ugrožavaju život dece. Kamere će uz pomoć namenskih softvera direktno nadgledati saobraćajna policija, pa će u realnom vremenu moći da detektuju brzinu, vozilo, pa i broj tablice.

Iduće godine grad namerava da video-nadzorom pokrije još dve kritične raskrsnice, a ta praksa, kažu u Gradskoj upravi, biće nastavljena i kasnije.

Grad istovremeno rešava problem najveće „crne“ saobraćajne tačke u Smederevu. Reč je o obilaznici na izlazu iz Petrijevske ulice, nazvanoj „raskrsnica smrti“ jer je dosad odnela mnoge živote. U proseku, na tom mestu dogodi se godišnje više od dvadeset saobraćajnih nesreća od kojih mnoge sa tragičnim ishodom. Najčešći uzrok je nepoštovanje prvenstva prolaza, ali i signalizacije. Zato je grad odlučio da najkritičniju raskrsnicu pretvori u kružni tok. U toku su radovi na izgradnji, a nadležni u Smederevu računaju da će ta investicija dovesti do drastičnog smanjenja broja nesreća i stradanja.

Radove sa 30 miliona dinara finansiraju „Putevi Srbije“, dok Smederevo učestvuje sa tri miliona. Saobraćaj je od kraja juna preusmeren na alternativne pravce, a zbog nepredviđenih okolnosti rok za završetak kružnog toka je produžen do kraja avgusta.

U skorije vreme, prema najavama gradonačelnice Jasne Avramović, grad će nastojati da kružni tok izgradi i na raskrsnici prema Kolarima.