Predate prve tužbe zbog vrtića


08. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Osnovnom sudu u Smederevu juče su predate prve tužbe protiv lokalne samouprave, putem kojih oštećeni roditelji pokušavaju da povrate neosnovano naplaćen novac za usluge boravka dece u vrtićima predškolske ustanove „Naša radost“. Više desetina roditelja do sada se javilo advokatskom timu koji će pred sudom braniti njihove interese i putem postupka pokušati da osigura njihovo pravo na obeštećenje.

-Zahtevi se, uz dokumentaciju, uobličavaju u grupne tužbe. Ne možemo podnositi kolektivnu tužbu, time bismo znatno produžili postupak i otežali rad nadležnih sudskih veća, što nam nikako nije cilj. S obzirom na to da svaki od zahteva roditelja mora pojedinačno da se obradi, tužbe će u narednom periodu biti podnošene sukcesivno, dok god bude zainteresovanih roditelja. A oni se neprestano javljaju advokatu – objašnjava Nenad Grbić, jedan od roditelja.
Za „Smederevske“ navodi da se povodom problema neosnovane naplate usluga u vrtićima oglasio i zaštitnik građana Saša Janković.
-Ombdusmanu su se obratila udruženja roditelja koji se sa istim problemom susreću u Beogradu i Kragujevcu. Zaštitnik građana je ovim lokalnim samoupravama uputio preporuku da roditeljima vrate novac koji je naplaćen na ovaj način – kaže Grbić.
Podsetimo, posle neuspelog dogovora sa gradonačelnicom Jasnom Avramović o mirnom rešavanju spora, koja je prvo obećala da će im novac biti vraćen, a potom najavila da će sačekati odluku Ustavnog suda, roditelji su odlučili da zaštitu svojih prava zatraže na sudu.