U utorak izricanje presude gradonačelnici


08. mart 2015. HRONIKA – Izvor: Smederevske novine – Pred Višim sudom u Smederevu, iznošenjem završnih reči, završen je ponovljeni postupak koji se, zbog primanja mita, vodi protiv gradonačelnice Jasne Avramović. Javno čitanje presude zakazano je za utorak, 10. marta u 10 časova.

U postupku, čije je ponavljanje usledilo nakon rešenja Apelacionog suda u Beogradu, posle izjavljene žalbe optužene Jasne Avramović, saslušani su novi svedoci, dok je dokazni postupak izveden čitanjem. I tužilaštvo i odbrana ostali su u završnim rečima pri stavovima izrečenim tokom prvog postupka koji je okončan početkom juna prošle godine osuđujućom presudom. Avramovićeva je tada oproglašena krivom za primanje mita i osuđena na 15 meseci zatvora.
-U svemu ostajem pri završnoj reči datoj na glavnom pretresu 11. aprila 2014. godine, s tim što smatram da je optužena Jasna Avramović izvršila produženo krivično delo primanja mita – rekao je zamenik višeg javnog tužioca Aleksndar Kuzmanović, navodeći da se tužilaštvo poziva na krivični zakon koji je u vreme izvršenja bio na snazi, jer je „po mišljenju javne tužbe on najpovoljniji za optuženu“.

-Kada je u pitanju vrsta i visina kazne, saglasan sam i predlažem kaznu izrečenu ranijom presudom ovog suda od 2. juna 2014. godine – zaključio je zamenik višeg javnog tužioca.

Optužnica tereti Avramovićevu da je u periodu od 1998. do 2001. godine, kao lekar infektolog smederevske bolnice uzimala novac da bi sačinila lažnu dokumentaciju, koju su pacijenti kasnije koristili kako bi ostvarili pravo na invalidsku penziju. Avramovićevoj je stavljeno na teret i da je lažnom dokumentacijom koju je sačinila omogućila Bogdanu Dašiću, zvanom „Mile Robi“ odlaganje odsluženja zatvorske kazne, ali je kasnije tužilaštvo odustalo od tog dela optužnice.