Društvo fizičara Srbije: Puna podrška kolektivu Gimnazije


08. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Društvo fizičara Srbije u svom saopštenju podrške izražava “punu podršku opravdanim zahtevima kolektiva i učenika Gimanzije Smederevo, institucije sa tradicijom dugom 144 godine, povodom uvođenja prinudne uprave i razrešenja sa dužnosti direktora mr Milutina Vučkovića”. Naime, dodaje se u saopštenju, “odlukom ministra prosvete Srđana Verbića da se u Gimnaziju Smederevo uvede prinudna uprava grubo je narušen profesionalni integritet nastavnika, ugled škole i dostojanstvo prosvete kao delatnosti od presudnog značaja za obrazovanje i vaspitanje mladih naraštaja. Takođe, direktno je narušen proces nastave i ugroženo je pravo učenika na kvalitetno obrazovanje”.

-Dužnosti direktora Gimnazije razrešen je mr Milutin Vučković, naš fizičar i jedan od najuglednijih članova Društva fizičara Srbije. Kolega Vučković ovu renomiranu ustanovu veoma uspešno vodi već četvrt veka. I ovom prilikom kao kandidat za direktora imao je apsolutnu većinu glasova podrške kolektiva. Zamereno mu je to što konsultuje i poštuje stav svog Nastavničkog veća, što je on, pored obavljanja funkcije direktora, držao nastavu i to ne primajući nikakvu nadoknadu za to. Umesto da bude nagrađen, kolega Vučković je smenjen odlukom ministra! – navodi se u saopštenju.
-Najviše smeta činjenica da je za vršioca dužnosti direktora postavljena profesorka koja nema licencu za rad, nema podršku kolektiva (protiv njenog izbora izjasnilo se 57 od 63 člana kolektiva), a uz to je i upliv politike u njeno imenovanje očigledan. Godinama smo svedoci da se položaj prosvetnih radnika sve više pogoršava. Loše materijalno stanje praćeno je i sve lošijim uslovima rada i položajem nastavnika u društvu. Prosvetni radnici, koji obavljaju izuzetno važnu i odgovornu društvenu delatnost, obrazovanje i vaspitavanje mladih naraštaja, danas su ovakvim postupcima ljudski i materijalno poniženi i više ne predstavljaju autoritet za učenike, roditelje i širu javnost. Autoritet nastavnika i škole mora biti vraćen – zaključuje se u saopštenju koje je potpisao profesor doktor Ivan Dojčinović, predsednik Društva fizičara Srbije.
Osim Društva fizičara Srbije, kolektivu Gimnazije Smederevo podršku su, osim bivših učenika koji potpisuju peticiju, pružile i kolege iz drugih gimnazija u Srbiji.
Svi koji pružaju podršku zaposlenima u Gimnaziji Smederevo ističu da se protestom ne brani jedan čovek, već dostojanstvo i integritet profesije, sa osnovnim zahtevom da se onemogući upliv dnevnopolitičkih interesa u obrazovanje i prosvetu, zarad zadovoljenja hirova lokalnih moćnika.