Pola tone hrane za pse beskućnike


27. decembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Beta – Društvo za zaštitu životinja i prirode “Đurdjevo” je, na inicijativu antropologa Monike Brukner koja ima azil u tom selu, poklonilo je hranu za pse u dvadesetak gradova Srbije.

Medju njima je i Smederevo koje je dobilo 520 kilograma suve, zrnaste hrane za životinje na ulici.

Veterinar Saša Stokić koji brine o psima u azilu – u osnovi neuslovnom prihvatilištu bez dozvole za rad, rekao je da Monika Brukner, po pravilu za svaki značajniji praznik poklanja hranu ili plaća sterilizaciju i označavanje pasa “čipovima”.

To je put ka kontrolisanoj populaciji pasa ulice: oznacavanjem čipovima” može se pratiti njihov život i kretanje, a sterilizacijom se smanjuje broj pasa na ulici i ujedno i broj napada jer sterilisani psi po pravilu nisu agresivni.

Do 5. decembra 520 gradjana Smedereva zatražilo je naknadu od gradske uprave zbog napada pasa što je ukupno najmanje 15,6 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Smederevo još nije rešilo problem pasa lutalica.

Monika Brukner na salašu u Đurdjevu ima azil sa 25 vrsta životinja. Napravila ga je sama, uz mnogo nerazumevanja, i za dvadesetak godina prihvatila i potom i udomila hiljade pasa. Uglavnom ih udomljava u Švajcarskoj, odakle je i ona, i odakle joj uglavnom stižu pomoć i donacije za rad azila.

Pored toga što se decenijama bavi zaštitom životinja, Monika Brukner pomaže i sugradjanima: svojevremeno je kupila kuću u Đurdjevu i kompletno je opremila za klub starijih meštana.

Monika Brukner uz to finansijski pomaže Dom za decu ometenu u razvoju, u okviru Manastira Ravanica.

Pomaže i školama, domovima kulture, vatrogascima, slepim i mentalno obolelima. Finansijski pomaže i Rome u DJurdjevu.