Komiko Oil plaća Smederevu 652 miliona dinara


27. decembar 2012. PRIVREDA – Kompanija Komiko (Comico) oil prihvata zahtev gradske uprave Smedereva da u uplati i dodatnih oko 60 miliona dinara kamate na docnju za zakup zemljišta gde će graditi rafineriju, izjavio je danas zamenik generalnog direktor te naftne kompanije za Srbiju Radomir Radivojević.

On je agenciji Beta rekao da je Komiko oil prihvatio da gradu taj iznos uplati jednokratno, zajedno sa 652 miliona dinara zakupa za zemljište.

“S obzirom da smo očekivali i predlagali da se tekst poravnanja i mirnog rešenja spora potpiše do kraja 2012. a da se to nije dogodilo mi smo spremni da navedeni iznos uplatimo u roku od 30 dana od dana održavanja Skupštine Smedereva, rekao je Radivojević.

Komiko oil traži od gradskih vlasti pismenu izjavu kojom će biti garantovano da će kompanija po uplati 712 miliona dinara dobiti dodatnih tri hektara, 68 ari i 16 metara zemljišta, koje su odlukom države date gradu da ustupi investitoru za izgradnju rafinerije, naveo je Radivojević.

Ta naftna kompanija je 21. decembra saopstila da je prihvatila da do 31. januara naredne godine plati cenu zakupa zemljišta za izgradnju rafinerije u Smederevu.

Navedeno je da je Komiko oil pristao da plati dodatnih 30 miliona dinara na ime kamate, tako da je ukupan iznos za zakup zemlje na kojoj će biti izgrađena rafinerija sada 682 miliona dinara.

Komiko oil je kasnio sa uplatom za zakup zemljišta, pa ga je gradska vlast u Smederevu tužila. Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije je potpisan 25. aprila, a Komiko oil je trebalo da do juna plati zakup.

Kako je ranije najavio Komiko oil, u rafineriju za preradu nafte investiraće 250 miliona dolara, a biće izgrađena za tri godine, i zapošljavaće oko 700 radnika.

autor: AM
izvor: Beta/Novi magazin