Počela izgradnja fabrike vode u Šalincu


23. oktobar 2013. DRUŠTVO – U Šalincu je 22. oktobra postavljen kamen-temeljac za izgradnju fabrike vode za piće koja će snabdevati moravski kraj područja grada Smedereva, objavljeno je na gradskom sajtu.

– Ovo je veliki dan za Smederevo. Posle početka gradnje cevovoda, koji će vodu odavde odvesti do poslednje kuće u moravskim selima, počela je izgradnja fabrike vode. Projekat se sprovodi u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW) i zaista smo zahvalni Vladi Nemačke, koja nam je dala maksimalnu podršku. Zahvaljujući sredstvima koja ćemo zajedno uložiti, pijaća voda stići će do svake kuće u moravskim selima – rekla je dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

Za poboljšanje vodosnabdevanja grada Smedereva i okolnih sela Nemačka je izdvojila 7,1 mil EUR, od toga više od polovine kao donaciju.

Kada ova fabrika vode bude puštena u rad biće omogućeno da svaki dom, od Male Krsne do Saraoraca, dobije pijaću vodu, kao i sela Lipe, Ralja, Vranovo i Radinac. Ova fabrika imaće kapacitet 200 litara u sekundi, što je sasvim dovoljno za kvalitetno vodosnabdevanje ovog dela smederevskog područja.

Izvor: eKapija