Opštinara dvostruko više


21. oktobar 2013. DRUŠTVO – Po podacima Ministarstva finansija, Smederevo je šesti grad u Srbiji po broju zaposlenih u javnom sektoru.

Samo u organima lokalne samouprave 324 osobe, a po nekim standardiam trebalo bi bar dvostruko manje

Kako pišu „Novosti“, po broju zaposlenih u javnom sektoru, grad na Dunavu je u samom vrhu liste manjih gradova Srbije, a u sindikatu tvrde da je to danak partijskom zapošljavanju koje još traje, kako oni tvrde.

Prema podacima Ministarstva finansija, kako navode „Novosti“, posle Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Leskovca – sledi Smederevo, sa ukupno 783 zaposlena u Gradskoj upravi, preduzećima i ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava. Na neodređeno vreme zaposleno je 516 na određeno 56, a po nekom drugom osnovu radi 211 činovnika. Za njihove plate, prema podacima do kojih su došle „Novosti“, u julu je isplaćeno skoro 42 miliona dinara.

Na osnovu prethodnog broja zaposlenih, imenovanih, izabranih i postavljenih lica, „Novosti“ dolaze do zaključka da Gradska uprava stotinu radnika više nego 2000. godine, kao i da ako bi bio primenjen standard „jedan činovnik na hiljadu stanovnika“, to znači da bi Smederevo, sa 117.000 žitelja, trebalo da ima upola manje radnika u lokalnoj administraciji…

“Novosti“ kao primere za poređenje navode Šabac sa 122.000 stanovnika, koji ima ukupno 455 zaposlena u javnom sektoru, na 130.000 Kruševac dolazi 776 činovnika, dok Čačak, sa 114.000 žitelja, ima 511 radnika u Gradskoj upravi.

Da su građani osetili značaj političke pripadnosti za dobijanje posla, „Novosti“ navode primer sve većeg interesovanja za članstvo u vladajućim partijama, a u SNS- priznaju da pored ljudi koji nisu bili politički aktivni, ima više doskorašnjih članova drugih stranaka, popularno nazvanih „preletača“.

Izvor: Šumadijapress