Održana redovna skupština Streljačke družine „Smederevo“


27. april 2018. SPORT – Redovna skupština Streljačke družine „Smederevo“, koja je održana prošle nedelje u prostorijama kluba u Sportskoj hali Smederevo, bila je odlična prilika da se članovi kluba ali i javnost podsete najvažnijih rezultata koji su ostvareni u prethodnoj godini. A 2017. biće ubeležena zlatnim slovima u klupskoj istoriji kao godina kada je naš strelac Jasmina Milovanović donela prvu evropsku medalju u streljaštvu u grad. U timu sa Zoranom Arunović i Bobanom Veličković, titulu evropskih prvakinja vazdušnim pištoljem osvojile su u Mariboru.
U izuzetno složenoj finansijskoj situaciji klub je uspeo da održi kontinuitet nastupa na svim takmičenjima iz kalendara Streljačkog saveza Srbije i osvoji ukupno 11 odličja.

Četiri puta su strelci „Smedereva“ na državnim šampionatima izlazili na najviši stepenik pobedničkog postolja. Tri puta u međunarodnom A i razvojnom B programu, u disciplini vazdušni pištolj, i jednom u nacionalnom C programu serijskom vazdušnom puškom. Ekipa seniorki, koju predvodi Jasmina Milovanović, sa Anom Alentijev i Anom Torović, osvojila je Kup Streljačkog saveza Srbije pištoljem. U pojedinačnom nadmetanju, u istoj disciplini, Petar Adamović je osvojio duplu krunu. U kategoriji mlađih juniora titulu državnog prvaka i onu namenjenu pobedniku finala Kupa Srbije. Još jednu titulu državnih prvaka, ekipno, u nacionalnom programu, osvojila je ženska seniorska ekipa serijskom puškom, a za nju su se izborile Jelena Jakovljević, Jelena Tasić i Marija Aničić.

Tri titule vicešampiona osvojene su u disciplinama međunarodnog A i B programa, vazdušnim oružjem. Jasmina Milovanović je osvojila srebrnu medalju na Prvenstvu Srbije u disciplini sport pištolj. Dušan Bojić je osvojio srebrnu medalju na Prvenstvu Srbije u kategoriji kadeta vazdušnim pištoljem, a Veljko Ilić u kategoriji mlađih juniora vazdušnom puškom.

Ekipno treće mesto zauzele su seniorke „Smedereva“ na Prvenstvu Srbije vazdušnim pištoljem, a pojedinačne bronzane medalje osvojili su Ana Todorović vazdušnim pištoljem u kategoriji mlađih juniorki, Veljko Ilić na Prvenstvu Srbije vazdušnom puškom u kategoriji ml. juniora i Jelena Jakovljević na Prvenstvu Srbije serijskom puškom.

Status reprezentativaca u 2017. godini imali su Jasmina Milovanović, Veljko Ilić i Petar Adamović. Milovanovićeva je, osim u Mariboru, bila još i u nacionalnom timu malokalibarskim pištoljem na Evropskom prvenstvu u Bakuu, na kome su srpske strelkinje zauzele šesto mesto, a pojedinačno se takmičila još i na međunarodnom turniru (vazdušni pištolj) i Svetskom kupu (vazdušni i MK pištolj) u Minhenu. Veljko Ilić je učestvovao na Svetskom prvenstvu za juniore u Sulu, na Prvenstvu Evrope u Azerbejdžanu i finalu Evropske lige mladih u Osijeku. Petar Adamović je takođe, učestvovao na Prvenstvu Evrope u Mariboru, a bio je član reprezentacije i u kvalifikacijama za Evropsku ligu mladih, koje su održane u Novom Sadu.

Pored brojnih domaćih takmičenja iz kalendara SSS koja su uspešno realizovana u prošloj godini i tradicionalne Smederevske lige u sreljaštvu, družina je organizovala i treći međunarodni turnir vazdušnim oružjem – Valter kup, za strelce do 20 godina, koji je od prošle godine uvršten i u kalendar Evropske streljačke konfederacije.

Krajem prošle godine SD „Smederevo“ je dobila i novog predsednika. Tu funkciju sada obavlja Željko Marić, nekadašnji uspešan strelac „Smedereva“, a danas uspešan smederevski privrednik. Klub ponovo ima i sportskog diretora, a to je Boban Marinković, koji je do sada, pored trenerskog posla, obavljao i funkciju sekretara. Tehnički sekretar družine je Milica Luković.

Družina je najveći akcenat u tekućoj godini u svom planu rada stavila na takmičarske selekcije mlađih kategorija, omasovljenje škole streljaštva i povećanje trenerskog kadra. Nabavka novog oružja, municije i opreme i stvaranje uslova za kupovinu putničkog kombi vozila za potrebe družine su zadaci na kojima se takođe, aktivno radi. Predstoji i rekonstrukcija dela vazdušne pucaone, kako bi na strelištu u Smederevu mogla da se organizuju i takmičenja u novoj disciplini trostav vazdušna puška. Nimalo nevažna je i saradnja sa Streljačkim savezom Smedereva, između ostalog i na zameni postojeće rasvete na strelištu sa led osvetljenjem, što će dovesti do značajnih ušteda. Oba otvorena strelišta u Smederevu, na Majdanu i Staro strelište, mogu se samo održavati u smislu stvaranja minumuma uslova za treninge malokalibarskim oružjem i ništa više.

Novo, podmlađeno rukovodstvo kluba, pružiće maksimum svojih mogućnosti kako bi se Smederevo što bolje pozicioniralo na mapi sportskog streljaštva, koje je naš najtrofejniji olimpijski sport.