Nova nagradna igra u Centru za kulturu Smederevo


04. maj 2015. KULTURA – Centar za kulturu Smederevo i Laguna vam poklanjaju 2×1 knjigu. Dvoje najsrećnijih gledalaca dobiće po jedan primerak romana „Kradljivica knjiga“ ili „Džoni je krenuo u rat“. Potrebno je da na poleđini kupljene bioskopske ulaznice čitko upišete vaše ime i prezime i kontakt telefon i ubacite u kutiju ispred Bioskopske dvorane. Izvlačenje dobitnika krajem meseca.

Izdavačka kuća „Laguna“ i Centar za kulturu Smederevo preporučiće vam svakog meseca po dva filmovana romana iz bogate produkcije ovog srpskog izdavača. Prvi naslov koji vam preporučujemo u maju je svetski bestseler broj jedan, roman Markusa Zusaka „Kradljivica knjiga“. Drugi roman, „Džoni je krenuo u rat“, čiji je autor Dalton Trambo, postao je bestseler odmah po prvom objavljivanju 1939. godine i važi za neosporivi klasik antiratne književnosti. Izdanje koje vam mi poklanjamo je iz 2014. godine.

Ekranizacija bestselera „Kradljivica knjiga“ 2014. godine stigla je u bioskope širom sveta, u režiji proslavljenog britanskog reditelja Brajana Persivala. Mlada glumica Sofi Nelis i kultni britanski glumac Džefri Raš igraju glavne uloge u filmu „Kradljivica knjiga“, inspirativnoj priči o hrabroj i odlučnoj devojčici, zasnovanoj na istoimenom romanu autora Markusa Zusaka. Reč je o australijskom piscu koga od književnih početaka prate atributi inovativnog i poetičnog pisca. „Kradljivica knjiga“ zasnovana je na jednoj od najvećih tragedija čovečanstva svih vremena – Drugom svetskom ratu, i stradanjima Jevreja u njemu. Budući da je ova tema već bezbroj puta, na bezbroj različitih načina opisivana, utoliko je bio posredi krupniji književni zalogaj, i utoliko je bilo teže obraditi je na pravi i zaista inovativan način. Zusaku je ovo pošlo za rukom, s obzirom na to da je „Kradljivica knjiga“ proglašena za književni fenomen, a i u Srbiji je mesecima bila u vrhu liste najčitanijih izdanja.

„Džoni je krenuo u rat“ prati priču Džona Bonama, pešadinca u američkoj vojsci za vreme Prvog svetskog rata, koji je osakaćen u borbi. Džoni je preživeo eksploziju ali je izgubio obe ruke i noge, oči, nos, uši i usta pa je ostao nepomičan, gluvonem i slep. Ovaj roman bio je vrlo popularan među vojnicima na prvim linijama fronta u Drugom svetskom ratu, a kasnije i među vojnicima u Vijetnamskom ratu. Godine 1940. snimljena je radio verzija ovog romana, a 1971. i igrani film (engl. Johnny Got His Gun) po scenariju i u režiji Daltona Tramboa. Hevi metal sastav Metalika snimio je 1988. pesmu Jedan (engl. One) inspirisanu ovim romanom.

Po jednim primerkom ova dva bestselera, „Kradljivica knjiga“ i „Džoni je krenuo u rat“, nagradićemo dva najsrećnija gledaoca. Potrebno je da na poleđini kupljene bioskopske ulaznice čitko upišete vaše ime i prezime i kontakt telefon, i po završetku filma, ubacite u kutiju ispred Bioskopske dvorane. Nagrade će biti izvučene po završetku poslednje filmske projekcije u mesecu za koji delimo knjige.