Nova istina o Petojunskoj tragediji?


TAČNO sedamdeset godina posle najtragičnijeg događaja u istoriji grada na Dunavu, kada je u smederevskoj tvrđavi 1941. godine eksplodiralo skladište municije usmrtivši dve i po hiljade ljudi i srušivši gotovo pola grada, “Naš glas” došao je u posed pisama sa autentičnim svedočenjem iz tog vremena koja bacaju drugačije svetlo na uzroke Petojunske tragedije.

Zahvaljujući našem sugrađaninu Slobodanu Jeliću, u prilici smo da već u narednom broju “Našeg glasa” objavimo ekskluzivno svedočenje Bogdana Ingrama, Smederevca koji je preživeo strahovitu eksploziju i već decenijama živi u Engleskoj, u gradu Skegnesu.

– Gospodin Ingram je 13. aprila 1994. godine, na adresu tadašnjeg predsednika Opštine, poslao svoje prvo pismo u kome je posle više od 50 godina ćutanja progovorio o tome kako je došlo do eksplozije u smederevskoj tvrđavi tog 5. juna 1941. godine. Kako kaže u pismu, dužnost mu je bila da se obrati vlasti u Smederevu i iznese svoja saznanja o ovom strašnom događaju jer je obećao i dao časnu reč da će to uraditi ako bude živ 50 godina nakon tragedije. Te 1994. godine ja sam u Opštini radio na mestu savetnika za odnose sa javnošću i predsednik me je ovlastio da stupim u kontakt sa gospodinom Bogdanom Ingramom, što sam i učinio i tada je počela naša prepiska. Iz Engleske sam u međuvremenu dobio još dva pisma, 30. juna i 8. novembra, i smatram da danas, kada obeležavamo sedamdesetu godišnjicu najveće tragedije u smederevskoj istoriji, ovakvo jedno autentično svedočenje zaslužuje da ugleda svetlost dana i da se za njega sazna jer svakako pruža jednu od mogućih istina o uzrocima Petojunske tragedije – kaže Slobodan Jelić koji je odlučio da po prvi put posle 17 godina sadržaj pisama koja poseduje objavi upravo na stranicama “Našeg glasa”.

Već u narednom broju “Glasa”, koji izlazi uoči godišnjice Petojunske tragedije, naši čitaoci će imati priliku da ekskluzivno saznaju tajnu o eksploziji u Tvrđavi koju je gospodin Bogdan Ingram čuvao više od pet decenija, a takođe pozivamo sve Smederevce koji pamte ovaj događaj ili nešto više znaju o njemu da nam se jave, kako bismo objavili njihova saznanja i svedočenja.

Izvor: Naš glas