Daju pare da gaze po blatu


Odbornici Skupštine grada Smedereva na poslednjem zasedanju usvojili su izveštaj o referendumu za uvođenje samodoprinosa u MZ Radinac, prema kojem je 20. marta na birališta izašlo 2.368 od upisanih 4.234 meštana, a samodoprinos je podržao 2.201 građanin. Zvanični rezultati izazvali su nezadovoljstvo Radinčana, koji kažu da sumnjaju u regularnost i rezultate referenduma.

Oni sumnjaju i u podatak da je izlaznost na birališta bila skoro 56 odsto i procenjuju da je glasalo tek nekoliko stotina meštana.

– U razgovoru sa svojim komšijama nisam naišao ni na jednog koji je izašao i glasao, a oni koji su izašli popodne i predveče su mi preneli da su spiskovi bili skoro prazni. Čak mi je jedan prijatelj rekao da su se ljudi iz komisije žalili na lošu izlaznost, tako da sam siguran da referendum nije uspeo – kaže Dragan Milošević.

Meštani kažu da su nezadovoljni što od ranijih samodoprinosa do sada nisu videli nikakve pozitivne efekte.

– Izdvajamo deo svog teško zarađenog novca, a i dalje gazimo po blatnjavim ulicama. Leti često nemamo vodu, kanalizacija je katastrofalna, a Dom kulture samo što se ne sruši – kaže Dragan Milošević.

Meštani Radinca kažu da će se truditi da „stvari isteraju do kraja“ i da neće dozvoliti da se priča o referendumu zataška. Slučaj je već prijavljen policiji, sa molbom da se preispita regularnost sprovedenog izjašnjavanja o uvođenju samodoprinosa.

Ipak, predsednik Mesne zajednice Milovan Kostić kaže da nema mesta sumnjama.

– Posle završenog glasanja istaknuta je lista sa rezultatima. U zakonskom roku od 48 sati, čak i više od nedelju dana posle toga, na regularnost nije podnet nijedan prigovor. Samodoprinos nam je važan za realizaciju svih infrastrukturnih projekata i razvoj naše mesne zajednice, radi boljeg kvaliteta života. Ovo mi je treći mandat i valjda to nešto govori – kaže Kostić.