Kulič-grad u rastinju i korovu


Tvrđava podignuta još u vreme Rimljana, samo desetak kilometara od Smedereva, vekovima je bila strateški vrlo važna, ali malo Smederevaca za zna nju, a ni stručnjaci je nisu istražili

Zbog nepristupačnog terena, objekat je vrlo malo arheološki istraživan, još osamdesetih godina prošlog veka, tako da su informacije o utvrđenju veoma šture. Prema istorijskim izvorima, na ovom mestu prvobitna građevina podignuta je u doba Rimljana, i predstavljala je deo Limesa, sistema utvrda koje su čuvale granice carstva.

Nepristupačna

– Za to još nema opipljivih dokaza, ali postoje jasni podaci da je prepravljana u ranovizantijsko vreme, kad je car Justinijan obnavljao mnoge tvrđave na prostoru Vizantijskog carstva. Vidljivi ostaci današnjeg Kulič-grada potiču iz 15. veka i perioda vladavine Turaka, sa izvesnim bunkerima i dogradnjama iz 20. veka, pošto je utvrđenje korišćeno u oba svetska rata. Očuvani delovi bedema visoki su i do pet metara. Tvrđava je poligonalnog oblika, ima topovska utvrđenja i otvore, špicaste završetke karakteristične za taj period odbrane. Kulič-grad nije tako veliki po površini kao smederevska tvrđava, njegov prečnik je negde oko 70-80 metara, sa dve ulazne kapije. Građen je kombinacijom kamene cigle, vezane krečnim malterom. Pošto je prostor pola godine okružen vodom i nepristupačan, nismo imali mogućnost da tvrđavu održavamo, a kamoli da izučavamo taj teren. Nadamo se da ćemo sledeće godine uspeti da obezbedimo izvesnu sumu novca, od čega bismo jedan deo neminovno morali da iskoristimo za nastavak raščišćavanja terena – objašnjava Radovanović.

Jedan od razloga zbog kog se malo pažnje poklanja ovako važnom nepokretnom kulturnom dobru u velikoj meri leži u činjenici da se u centru Smedereva, pored Dunava, nalazi jedna od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi, koju je u 14. veku podigao despot Đurađ Branković. Uglavnom se sav novac usmerava na uređenje i održavanje ovog prostora, površine oko 11 hektara, i na rekonstrukciju same tvrđave.

Kulič-grad je trenutno, uprkos velikom turističkom potencijalu, mnogo interesantniji stručnoj javnosti. Malo veća poseta, pretežno onih sklonijih avanturi, mogla bi da se očekuje tokom leta, pošto je posle prošlogodišnjeg čišćenja utvrđenje postalo uočljivo i sa Dunava, tako da je do njega moguće doći i sa reke.

Izvor: Press