Ledolomac “Greben” stiže danas


24. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug, foto: Dušan Milošević – Ledolomac tegljač “Greben”, koji je bio usidren u Brnjici kod Đerdapa, krenuo je Dunavom i trebalo bi tokom današnjeg dana da stigne do Smedereva, izjavio je šef Lučke kapetanije Hranislav Mirković.

Mirković je kazao da će ledolomac “Greben” prenoćiti u Velikom Gradištu, a danas bi trebalo da nastavi put i da stigne do Smedereva.

On je rekao da ledolomci služe kao tegljači, ali se u septembru isključuju iz redovnog saobraćaja, vrši se kompletan remont i montira vibrator, kako bi bili spremni za potrebe lomljenja leda u zimskim uslovima.

Mirković je naveo da je Srbija ranije imala više ledolomca tegljača, pored JRB-a preduzeće “Heroj Pinki” iz Novog Sada imalo je dva “Čakor” i “Vučevo”, dok je preduzeće “Đerdap” imalo tri takva broda – “Greben”, “Bor” i “Deli Jovan”, od koji su dva sada u Prahovu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije je ocenio da je situacija sa ledom na Savi i Dunavu pod kontrolom i da je najveći problem sa ledom na lokacijama nizvodno od Beograda ka Smederevu, gde je nekoliko baži “zarobljeno”.