Ćirić: Železara počinje da radi od 10. marta


24. februar 2012. PRIVREDA – Izvor: Beta – Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da bi proizvodnja u Železari Smederevo trebalo da počne najkasnije do 10. marta.

Proizvodnja u Železari je sada zamrznuta i očekujem da bude aktivirana negde od 5, a najkasnije 10. marta, rekao je Ćirić agenciji Beta.

Napominjuću da smederevska železara ne radi jer je bilo nemoguće dopremiti sirovine zbog lošeg vremena, Ćirić je istakao da je sada najvažnije obezbediti da proizvodnja u toj kompoaniji nesmetano teče.

– Prvi prioritet je dopremanje repromaterijala i normalna proizvodnja i
obezbedivanje posla za 5.500 ljudi – rekao je srpski ministar ekonomije i dodao da paralelno sa tim treba se radi na pronalaženju strateskog partnera za železaru.

Vlada Srbije je u januaru ove godine otkupila Železaru Smederevo za jedan odolar od multinacionalne kompanije Ju-Es stil (US Steel).

Ćirić je istakao da za partnerstvo u Železari Smederevo “postoji interesovanje određenih kompanija”.

– Postoji interesovanje određenih nemačkih, italijanskih i indijskih kompanija. Mi ćemo to vrlo pažljivo analizirati u vladi i zajedno sa ljudima iz Železare doneti adekvatnu odluku – rekao je on.

Ćirić je dodao da kompanijama kao što je Global stil, koja je imala nespešnu privatizaciju Magnohroma, neće biti dozvoljeno da učestvuju u ponovnoj privatizaciji Železare Smederevo.

Parneri države u Železari “treba da budu respektabilni, ako je moguće streteški aprtneri, ili oni koji se bave sličnom industrijom”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najbolje bio bilo da parner u smederevskoj železari bude kompanija koja ima svoje rudnike gvožđe i svoje sirovine, kao što su primarna ruda gvožđa i koks.

Srpski ministar ekonomije je istakao da pronalaženje strateškog parnera za železaru nije nimalo jednostavno, pogotovo kad se radi o kompanijama koje su listirane na međunarodnim berzama.

“Od interesovanja kompanija do momenta kada ta kompanija kupi i preuzme firmu u Srbiji nekad prođe i šest meseci, godina ili godina i nešto dana”, rekao je Ćirić.