Konferencija parlamentaraca dunavskih zemalja u Smederevu


24. jun 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Treća Konferencija parlamentaraca dunavskih zemalja održana je u Smederevu, proteklog vikenda. Od dunavske delte u Rumuniji, preko Đerdapa i Gornjeg Milanovca, poslanici iz inostranstva su uplovili u smederevsku luku da bi najpre učestvovali na seminaru o rečnom saobraćaju i turizmu, a potom obišli i sve važnije lokacije u gradu.

U jutarnjim satima poslednjeg dana vikenda, u smederevsku luku uplovio je kruzer MS Delta star. I već je taj prizor za sve koji su se našli u blizini bio više nego atraktivan. Nakon pristajanja na smederevskom keju, na kopno iskrcala delegacija parlamentaraca iz 14 evropskih zemalja sa kojima nas povezuje Dunav, a potom je počela i konferencija u Smederevu, održana u Regionalnom centru za usavršavanje.

Panel diskusiju na temu „Rečni putnički saobraćaj i održivi turizam“ otvorilo je obraćanje Nenada Krčuma, direktora Direkcije za izgradnju koji je gostima, Smederevo predstavio kao grad sa jednom od najlepših tvrđava u Evropi, pogodnog geografskog položaja koji zbog blizine važnih puteva ima brojne mogućnosti razvoja. Turističku ponudu, osim nasleđa iz antičkog, srednjevekovnog i perioda 18. i 19. veka, upotpunjuju Dunav, pristanište i Marina, objasnio je Krčum.

Vuk Petrović, direktor Agencije za upravljanje lukama, učesnicima u diskusiji je skrenuo pažnju na činjenicu da Luka Smederevo zapravo ima dve lokacije, Novu i Staru luku na desnoj obali Dunava. To je tip otvorene luke, a operater je Železara Smederevo koja pretovaruje sirovine i gotove proizvode. Razvojni plan predviđa izgradnju Upravne zgrade i širenje pristaništa. Potreba za time je još uočljivija ukoliko se u obzir uzme činjenica da smederevska luka ima najveći pokazatelj rasta.

Poslanik i predsednik odbora za saobraćaj i turizam Mihael Kramer, skreće pažnju na jedan primećen, a po njegovom mišljenju pogrešan trend i poručuje da brodove treba prilagođavati rekama, a ne obrnuto. U nastavku obraćanja, govorio je o feribotima kao još jednoj perspektivi razvoja rečnog saobraćaja, jer na Dunavu nema mnogo mostova, da bi izlaganje završio porukom da bi valjalo više ulagati u biciklistički turizam, koji do skoro niko nije uzimao za ozbiljno. Naime, prema podacima, biciklista turista dnevno potroši tri puta više u odnosu na one koji putuju automobilom.

O iskustvima preduzeća Agent plus, ovom prilikom je govorio Jasenko Lazović. Reč je o kompaniji koja osim u Srbiji, predstavništva ima u još šest zemalja okruženja. Ova pomorsko rečna agencija organizuje transport ka svim kontinentima, pa otuda ne čudi da je ove godine, uvrštena u red najuspešnijih koje beleže intenzivan rast poslovanja.

Među zaključcima sa panela, kao značajniji se izdvaja stav da stvaranje makroregiona, kao što je Dunavski, može biti ključ saradnje, a sve to kroz razmenu ljudi, ideja, iskustva i prakse. Na kraju posete Smederevu, parlamentarci su posetili najzanimljivija mesta poput Vinskog grada, trga, šetališta, tvrđave, Vile Obrenovića, nakon čega su nastavili ka Beogradu, na završni deo konferencije u Skupštini Srbije koja je uz nemački GIZ i organizovala ovaj seminar.