Gradonačelnica Jasna Avramović iz SNS-a oslobođena optužbi


23. jun 2015. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović oslobodio optužbi da je kao lekar u više navrata primila mito od pacijenata.

U obrazloženju presude navodi se da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje.

Tom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, Apealcioni sud je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda u Smederevu kojom je Avramovićeva bila osuđena na 15 meseci zatvora.

Istom odlukom poništen je i deo presude kojom je osim zatvorske kazne bila obavezana da u budžet Srbije uplati 144.000 dinara na ime oduzete imovinske koristi, kao i troškove postupka od ukupno 42.000 dinara.

Ovom odlukom pravosnažno je odbijena optužnica kojom je Avramovićevoj bilo stavljeno na teret da je od 1998. do 2001. godine u Smederevu, kao službeno lice, načelnik Infektivnog odeljenja ZC Sveti Luka“ u Smederevu, zahtevala i dobila novac da u okviru svog službenog izvršenja izvrši službene radnje koje ne bi smela da izvrši.

To je kako se navodi u odbijenoj optužnici činila tako što je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000 nemačkih maraka ostvare pravo na invalidsku penziju, što su oni i prihvatili i sukcesivno joj doveli četiri osobe.

Međutim, po nalaženju Apelacionog suda Avramovićeva nije imala svojstvo službenog lica u smislu Krivičnog zakonika koji je bio na snazi u vreme koje se optužnicom označava kao vreme izvršenja krivičnog dela.

Takođe, tokom ovog krivičnog postupka nisu mogle biti na nesumnjiv način utvrđene tvrdnje tužilaštva da je ona zahtevala i dobila novac, te da je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000 nemačkih maraka ostvare pravo na invalidsku penziju.

Sud podseća da nijedan od saslušanih svedoka nije posvedočio da mu je bilo kada, u bilo kom iznosu, okrivljena tražila novac, niti je bilo kod od njih posvedočio da je video da okrivljena uzima novac.

Prema stavu suda, takođe nije dokazano ni da je, bez lekarskih pregleda, napisala lekarske izveštaje predloživši za četiri osobe prvu kategoriju invalidnosti, te da su oni zatim ostvarili invalidsku penziju.

Naime, tokom postupka je, između ostalog, utvrđeno da u dijagnozama ne postoji nalaz infektologa koji bi bio relevantnan za procenu gubitka radne sposobnosti kod te četiri osobe, odnosno da u tom pogledu ni od kakvog uticaja nije bio nalaz infektologa Jasne Avramović, te da ispitani svedoci nisu poznavali, niti sa njom imali bilo kakav kontakt.

Čak je u jednom slučaju utvrženo da je u vreme sačinjavanja izveštaja lekara specijaliste, na koji je stavljen njen faksimil, okrivljena bila na godišnjem odmoru, te da sam svedok potvrđuje da je neka druga doktorka, a ne okrivljena sačinila lekarski izveštaj.

Ovu presudu Apelacioni sud je doneo nakon što je održao glavni pretres.

Prethodno je dvema prvostepenim presudama Avramovićeva bila osuđivana na po 15 meseci zatvora.