HIT: U Smederevu pijani i prljavi ne smeju u taksi


20. jul 2014. DRUŠTVO – Izvor: Telegraf – Gradsko veće u Smederevu usvojilo je odluku o taksi vozilima kojom se taksistima zabranjuje da voze pijane, bolesne ili ljude sa prljavom garderobom, piše “Blic”.

U članu 22 odluke stoji da „taksi vozač ne sme da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, kao i lica sa izuzetno zaprljanom odećom“.

Prema rečima smederevačkih taksista kazne koje su predviđene odlukom su oko milion ili milion i po dinara. Oni takođe navode da vozač taksija nije nadležan da procenjuje ko je pijan, a ko bolestan.

– Ovo praktično znači da kad neko ode na proslavu i popije neku više neće moći da ostavi svoja kola i pozove taksi. Bolje da zabrane taksi prevoz nego na taj način da nas pobiju – rekao je za “Blic” predsednik Sindikata taksista Smedereva, Zoran Cvišić.

Taksisti su nezadovoljni i time što grad Smederevo planira da potpuno liberalizuje taksi tržište, odnosno da ukine ograničenje broja taksi vozila.

Predstavnici smederevskih udruženja taksista uspeli su, tokom pregovora sa gradskim vlastima, da se izbore za odlaganje usvajanja ovakve, nakaradne odluke. Ona je trebalo da se nađe pred odbornicima u Skupštini 22. jula. Dok ne stigne pred Skupštinu, taksisti će, kako kažu, pokušati da donosioce gradskih pravila ubede da izmene sporne odredbe.