Penali od hiljadu evra dnevno


20. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Politika – Umesto da su već počeli radovi na gradnji hale finskoj PKC grupi, kako je planirano, još se nije maklo dalje od tendera koji je zvanično proglašen nezakonitim.

Odluku da delimično poništi tender za izbor izvođača radova donela je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki razmatrajući žalbu koju je uložio drugoplasirani konzorcijum.

Gradskoj komisiji, koja je posao gradnje poverila beogradskom konzorcijumu “Meta Balkan”, naloženo je da ponovi postupak ocene ponuda i da otkloni nepravilnosti koje je republička komisija naložila, piše Politika.

Lokalna komisija sprovela je javnu nabavku i za izvođača izabrala firmu “Meta Balkan” na osnovu najniže ponuđene cene od 627 miliona dinara za halu od oko 20.000 kvadrata. Drugoplasirani konzorcijum građevinara uložio je žalbu tvrdeći da je procedura sprovedena mimo zakona, te da izabrani ponuđač nema kadrovske niti tehničke kapacitete za pomenuti posao. Drugoplasirani konzorcijum čine: ITG – Smederevo, “Tehnogradnja” – Kruševac, Vladislav Dinić, građevinska radnja “VIG BT”– Smederevo, “MPP jedinstvo” AD Sevojno, “Pro-aspekt” – Beograd i “Beo potez” – Beograd. Njihova ponuda bila je skuplja za oko 60 miliona dinara od “Meta Balkana”.

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki našla je bitne nedostatke u ponudi “Meta Balkana” i naložila da se tender okonča u skladu sa zakonom. Grad Smederevo se obavezuje da podnosiocima žalbe nadoknadi 689.000 dinara na ime troškova postupka zaštite prava, navedeno je u rešenju republičke komisije.

Milijana Novaković, načelnica Gradske uprave i predsednica komisije za javnu nabavku, nije htela da komentariše novonastalu situaciju uz obrazloženje da će “u ponedeljak, 99 odsto, biti održana konferencija za novinare tim povodom”.

Revizija tendera neminovno će dovesti do dodatnih pomeranja rokova za početak gradnje. Kada će biti postavljen kamen-temeljac za proizvodnu halu, koja će grad koštati između 8,5 i devet miliona evra, koliko se kreditno zadužio, još nije poznato. Poznato je, međutim, da će grad plaćati penale ako halu ne izgradi do 8. decembra. Za docnju dužu od 30 dana davaće 1.000 evra dnevno do maksimalnog iznosa od 180.000 evra. Ako se rok probije više od 60 dana, PKC može da raskine ugovor, stoji u Ugovoru o zakupu hale u izgradnji koji je potpisan u martu.

Da li će posao biti dodeljen drugoplasiranom konzorcijumu, biće poznato nakon nove ocene ponuda po preporuci republičke komisije.