Dva interesenta za Železaru


18. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Danas – Rusko-češki kombinat “Junajted grup“ i američki “Esmark stil” ušli su u najozbiljnije pregovore o preuzimanju smederevske Železare, piše „Danas“.

Ovu informaciju „Danas“ je objavio pozivajući se na izvore bliske Vladi, napomenuvši da se, najverovatnije, do usvajanja i stupanja na snagu novog Zakona o privatizaciji, koja će od te dve kompanije da postane vlasnik Železare.

Kako navodi „Danas“, u Vladi procenjuju da metod tenderske prodaje u ovom slučaju ne bi bio uspešan, jer ne samo da su propala prethodna dva javna poziva – jedan u decembru 2012. godine, a drugi u februaru 2013, nego bi to u velikoj meri odužilo preuzimanje Železare.

Osim procedure, Vlada bi u ovom slučaju trebalo da proceni i koja je od ponuda prihvatljivija. Izvor lista kaže da je “Junajted grup” spremna da preuzme Železaru u stanju u kojem se sada nalazi, dok “Esmark” računa na neke povlastice kakve je svojevremeno imao “JU-Es stil”, poput garantovane cene struje i izvoznih olakšica.

Inače, obe kompanije spadaju u ozbiljne igrače na tržištu čelika.