Gran pri mladim muzičkim talentima u Moskvi


25. maj 2015. KULTURA – Izvor: Agencija FoNet – Talentovani mladi kompozitor i pijanista, Veljko Nenadić i najbolji mladi frulaš Srbije, Neda Nikolić, đaci smederevske srednje muzičke škole, osvojili su Gran Pri u disciplini instrumentalnih ansambala na “11. Festivalu slovenske muzike” u Moskvi i pojedinačno prva mesta u svojim kategorijama.

Kako je izjavila FoNetu njihova profesorka Romana Repustić Nikolić, do sada neviđen muzički spoj frule i klavira oduševio je žiri, brojne profesore, i poznavaoce muzike u prestonici Rusije koja je bila po jedanaesti put domaćin oko 600 takmičara iz slovenskih zemalja, koji su nastupali u 18 različitih muzičkih kategorija.

Učesnici takmičenja svirali su klasike poput Čajkovskog, Rahmanjinova, i drugih velikana slovenskog porekla, a naš talentovani duo svirao je tri Veljkove i jednu kompoziciju od Bore Dugića na potpuno drugačiji i originalan način, ali to im nije bila prepreka da ubedljivo pobede.

Neda je istog dana osvojila prvo mesto u kategoriji duvačkih instrumenata (frula sa flautama, klarinetima, fagotima, hornama..), a dva dana kasnije Nenadić je pobedio na takmičenju kompozitora.

U januaru ove godine, Nenadić je pobedio u Americi na takmičenju mladih kompozitora ” Golden Key ” sa svojom kompozicijom “Istočni vetar” koju je napisao za svoju drugaricu Nedu.

Američki žiri nije ostao ravnodušan na čudesan spoj frule i klavira i imao je samo reći hvale za mladog kompozitora, kao i virtuoznog izvođača na fruli i duduku.

Njihova profesorka i razredna Romana Repustić Nikolić bila im je velika podrška u Rusiji, koja ih je spremala za ovaj prestižni festival i ulila im samopouzdanje i veru u njihov kvalitet.

Prema njenim rečima, za nastup srpskog dua stizale su pozitivne kritike i ocene da je to nešto potpuno novo u načinu i stilu izvođenja kamerne muzike i neverovatno da to rade deca od 16 godina.

Predstavnik Srbije u Moskvi bio je i Ratko Pavlović, učenik III razreda srednje MŠ “Vatroslav Lisinski” iz Beograda, koji se takmičio u kategoriji akordeonista (harmonikaša), i takođe pobedio u svojoj kategoriji.