Gradonačelnica ipak uticala na dešavanja u Gimnaziji?


05. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Iako je za novog vršioca dužnosti direktora smederevske Gimnazije nedavno imenovana kuma njenog brata, a sve članove privremenog Školskog odbora predložila lokalna samouprava, gradonačelnica Jasna Avramović u javnosti negira bilo kakve veze sa uvođenjem prinudne uprave u ovu školu.
Na to da je Avramovićeva odigrala značajnu ulogu u događajima koji su doveli do ovakvog raspleta, upućuju nezvanična saznanja „Smederevskih novina“. Prema tim saznanjima, glavna „kopča“ za ulazak u kabinet ministra Srđana Verbića, bile su stranačke veze i kontakti koje je ostvarila sa pomoćnikom ministra Ljubišom Antonijevićem, kadrom Srpske napredne stranke.
-Nisam vas najbolje razumeo… Ja apsolutno nemam nikakve veze sa srednjim školama. Stranka nema nikakve veze sa tim. Ja sam pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, ja se ovde ne bavim strančarenjem i stranačkim poslom, već poslom u najboljem interesu učenika i građana Republike Srbije. Ne mogu da budem upoznat sa onim što se dešava sa smederevskom Gimnazijom, zbog resora kojim se bavim – navodi Antonijević za naš portal.
Iapk, potvrđuje da je gradonačelnica stigla do kabineta ministra Verbića.
-Mogu samo da vam kažem ono što je meni poznato, da je gradonačelnica dolazila kod ministra prosvete. I ništa više – dodajući da ne zna kada je ta poseta upriličena.
„Smederevske novine“ tražile su još prošle nedelje od ministarstva odgovore na pitanja po kojim kriterijumima je i na čiji predlog za vršioca dužnosti direktora Gimnazije izabrana baš Radmila Trajković, kao i ko je ministarstvu predložio sastav novoimenovanog Školskog odbora. Konkretan odgovor nismo dobili.
– U kabinetu ministra je nedavno obavljen telefonski razgovor kako sa Milutinom Vučkovićem, tako i sa predstavnikom lokalne samouprave. Međutim, to ne utiče na meru koju je naložila inspekcija, jer se ovde radi o nezakonitosti rada škole, odnosno ozbiljnom kršenju propisa koje je utvrđeno tokom tri inspekcijska nadzora – navedeno je u mejlu koji nam je prosleđen.

Dodajmo i to, da je smederevska Gimnazija tek jedna od dve, od ukupno 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji u kojima je na snazi prinudna uprava.