Ministar Verbić nema vremena za profesore Gimnazije


05. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Iako je ranije najavljeno da će predstavnike kolektiva Gimnazije Smederevo u ministarstvu prosvete, nauke i tehnologije primiti ministar Srđan Verbić lično, to se ipak nije dogodilo. Umesto njega, delegaciju škole primio je njegov šef kabineta Nemanja Đorđević sa saradnicima. Epilog susreta – ministarstvo ne odustaje od prinudne uprave, profesori ne odustaju od svojih zahteva.Gimnazija-Smederevo
Prema saznanjima Smederevskih, predstavnicima smederevske Gimnazije predloženo je da prinudna uprava ostane na snazi, ali da se efikasnijim delovanjem samo skrati njen „rok trajanja“.
-Stav ministarstva je da su privremene mere na snazi šest meseci i da je na nama da uočene nepravilnosti otklonimo u što kraćem vremenskom periodu i pokrenemo proceduru za formiranje novog školskog odbora, koji će, potom, raspisati konkurs za izbor novog direktora. Oni procenjuju da bi sve to moglo da traje dva do tri meseca. To nismo mogli da prihvatimo, jer je naš osnovni zahtev ukidanje prinudne uprave, uvedene mimo zakonskih procedura i propisa – objašnjava profesor Nebojša Jovanović, jedan od učesnika sastanka.
Zaposlenima je predloženo da sastave komisiju koja bi otišla na razgovor sa predstavnicima lokalnih vlasti, ali je i ovaj predlog odbijen.
Istovremeno, čelnici lokalne samouprave negiraju da su uticali na razvoj događaja koji su doveli do uvođenja prinudne uprave u jednu od najstarijih gimnazija u Srbiji. S druge strane, pokušavaju zamenom teza da izmanipulišu javnost, ističući da je osnovni razlog za razrešenje direktora Milutina Vučkovića to što je izgubio spor protiv jednog od bivših radnika kojima je dao otkaz. Potencira se da je lokalna samouprava morala da „pomaže“, kako izvršitelji, zbog blokade računa škole, ne bi plenili stvari u Gimnaziji. Istina je, međutim, da troškove izgubljenih radnih sporova direktora škola pokriva nadležno ministarstvo, što je za naš portal potvrđeno u Školskoj upravi u Požarevcu.
– Veliki je broj škola čiji su računi po različitim osnovama u blokadi. Tamo gde je to moguće, reaguje ministarstvo i pomaže u otklanjanju problema. Kada je reč o sudskim sporovima, oni su, uglavnom u nadležnosti lokalne samouprave. Međutim, u slučajevima radnih sporova koje škole imaju, ukoliko ih izgube, a troškove ne može da izmiri lokalna samouprava, obavezu za to na sebe preuzima ministarstvo. Ukoliko se utvrdi da je neki radni sudski spor izgubljen neosnovano, te da je isključivo reč o greškama direktora, ministarstvo može pokrenuti postupak za njegovo razrešenje – objašnjava Vesna Zdravković, načelnik školske uprave u Požarevcu.
Da izgubljeni sudski spor nije razlog za razrešenje direktora Vučkovića, jasno proističe i iz zapisnika inspekcijskog nadzora ministarstva prosvete, o čemu su „Smederevske novine“ već pisale.

Prema nezvaničnim saznanjima, zakonski štrajk u Gimnaziji Smederevo će biti nastavlje, jer je namera profesora da ne odistanu od svojih zahteva. Saznajemo da će novim dopisom ponovo zahtevati prijem kod ministra prosvete.