Esmark tvrd, ne garantuje posao svima


06. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: FoNet – Američka kompanija Esmark ne želi da se obaveže da će svih 5.000 radnika ostati na platnom spisku posle eventualnog preuzimanja Železare Smederevo.

Esmark bi hteo da izbegne polaganje garancije između 15 i 20 miliona dolara, a neće da obeća ni da će ostati u Srbiji kada potroši zalihe sirovina, piše Politika.

Beogradski list podseća da je predsednik Esmark grupacije Džejsm Bušar, pre pregovora sa Vladom Srbije, javno obećao da neće otpuštati radnike, a čak su sa predstavnicima sindikata dogovorili i povećanje zarada za petinu, ako pobede na tenderu.

U Železari trenutno postoje sirovine u vrednosti oko 90 miliona dolara, čijom preradom može da se zaradi 20 miliona dolara.

Da ne bude zabune, ukazuje Politika, jedino oko čega se sada pregovara su upravo te sirovine na kojima može da se zaradi, jer i Vlada i Esmark znaju, kako se navodi, da Železara ne vredi ništa.

Amerikanci su u pregovorima izneli i još jedan zahtev, a to je da, pošto je za pokretanje druge visoke peći potreban kredit od najmanje 200 miliona dolara, Vlada Srbije garantuje uzimanje tog kredita.