Dan domaćeg filma


02. april 2014. KULTURA – Smederevo je jedan od jedanaest gradova u Srbiji u kojima će se realizovati program DAN DOMAĆEG FILMA. Radi se o inicijativi koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, organizacijom posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, sa ciljem podsticanja kritičkog mišljenja u toj oblasti stvaralaštva, razvoja programa usavršavanja studenata, mladih autora i profesionalaca iz sfere audiovizuelnih umetnosti.

Filmkultura vođena je namerom da deluje kao sastajalište i zajednica stvaralaca, kritičara i ljubitelja u domenu audiovizulenih umetničkih medija. Program DAN DOMAĆEG FILMA orijentisan je na promociju i afirmaciju domaćeg filmskog stvaralaštva. Sastoji se od besplatnih bioskopskih projekcija prevashodno dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije.

Ideja je da se prikažu filmovi koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a koji po kvalitetu zavređuju veću zastupljenost u javnom prostoru i prikazivanje pred što brojnijom publikom. Projekcije u okviru programa DAN DOMAĆEG FILMA odigravaće se jednom mesečno, a nakon svakog prikazivanja biće upriličen razgovor sa nekim od članova autorskog tima.

Prvi u nizu filmova koji će biti prikazan u Centru za kulturu Smederevo, kao dobitniku finansijske podrške za revitalizaciju bioskopa od strane Filmskog centra Srbije, jeste „Žućko- priča o Radivoju Koraću“ reditelja Gordana Matića. Film će biti prikazan pred smederevskom publikom 4.aprila, a početak projekcije je u 18 sati.

Film „Žućko- priča o Radivoju Koraću“ je film o jednom od najboljih košarkaša svih vremena, najboljem strelcu olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava, film o čeoveku po kojem je najmasovnije klupsko košarkaško takmičenje nosilo ime. Rade Korać bio je prva prava zvezda svog vremena promovišući popularnu kulturu koju socijalističko društvo nije osetilo do tada. Jedan od najznačajnih promotera zapadne kulture „iza gvozdene zavese“ , bio je dugogodišnji najbolji košarkaš Evrope, kao i najbolji student elektrotehnike. Na mnogo načina, dramatična biografija Radivoja Koraća predstavlja hroniku jednog vremena i jedne zemlje koje više nema- Jugoslavije.

U filmu o Radivoju Koraću legendi naše košarke koja je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969. godine pojavljuju se brojni košarkaši – Ivo Danev, Josip Đerđa, Miško Černak, Frančesko Varoto, Pedro Fernandez. Naratori u filmu su takođe dva slavna košarkaša Saša Đorđević i Milenko Tepić.

Reditelj Gordan Matić rođen je u Kragujevcu 1971. godine. Osnovne studije na kulturologiji završava na Fakultetu za kulturu i medije, a postdiplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radio je kao producent i reditelj u pozorištu i na filmu, kao i na televiziji i u advertajzingu.

U okviru programa DAN DOMAĆEG FILMA u Smederevu će biti prikazana i sledeća filmska ostvarenja:

9. maja 2014. – Kavijar konekšn (Dragan Nikolić)

6. juna 2014. – Tačka prekida (Igor M. Toholj, 28 min)

Sumnje i tajne (Želimir Gvardiol, 14 min)

Yugo (Mina Đukić, 31 min)

4. jula 2014. – Run for life (Mladen Matičević, 87 min)

5. septembra 2014. – Albertov put (Predrag Bambić, 56 min)

3. oktobra 2014. – Drugi susret (Željko Mirković, 95 min)

7. novembra 2014. – Zvezda je rođena