Smederevski dizajner uspešan u svetu


03. april 2014. DRUŠTVO – Kad već nema konkurentnu industriju, Srbija bi mogla da zaradi izvozom – dizajna. U Beogradu je otvorena izložba „Bela planeta“.

Time bi se prekinula praksa da najbolji dizajneri napuštaju zemlju ili da odavde rade kao jeftina radna snaga za zapadne firme.

Ovako razmišljaju stručnjaci u Srbiji koji se bave industrijskim dizajnom.
Jedan od njih je i mladi Valjevac Stevan Todorović (27), koji je sa kolegom Milošem Ilićem iz Smedereva dizajnirao bušilice za “Boš”, a zatim i niz proizvoda, od kućnih aparata do čamaca.

– Najbolje bi bilo da se kod nas zaokruži čitav proces, od ideje do realizacije, od prve skice preko detaljnog industrijskog dizajna i inženjerskog projektovanja do gotovog proizvoda – kaže Todorović.

Dvojica mladih dizajnera su došla i do nekih domaćih proizvođača koji su voljni da ulažu u dizajn proizvoda.

– To su svetli primeri koji će s vremenom, nadam se, početi da služe kao primer drugima: SmartPhone, Advance Boat, Drina plastika, TeamsWorts… Mnogi od njihovih proizvoda su već neko vreme u prodaji i poznati su javnosti, ali se ne zna da su u potpunosti nastali u Srbiji – dodaje Todorović.

Čitavu kolekciju proizvoda nastalih u poslednje dve godine, kao i neke konceptualne radove koji tek treba da budu realizovani, šira javnost može da vidi do 13. aprila u Galeriji “Progres” u Beogradu na sinoć otvorenoj izložbi “Bela planeta”.

– To je i promocija našeg sopstvenog studija i pokušaja da umrežavanjem ljudi iz raznih kreativnih oblasti podstaknemo da se u Srbiji ozbiljnije razmišlja ne samo o predstavljanju već i o valorizovanju našeg znanja i umeća u saradnji sa vodećim svetskim firmama – kaže mladi dizajner.

Izvor: Blic