Bojković: Kinezi kupuju imovinu Železare, Srbiji ostaje dug od 470 miliona


23. mart 2016. PRIVREDA – Izvor: RTV – Član nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković izjavio je da je siguran da će kineski investitori kupiti Železaru i objasnio da pobednik na tenderu dobija imovinu Železare, ali da će državi ostati dug te kompanije koji trenutno iznosi 470 miliona evra. Takođe, istakao je uverenje da Smederevo u tom slučaju neće postati tek prodavnica za prodaju čelika proizvedenog u Kini. Bojković je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine, rekao i da su dva ministra napustila Vladu Srbije zbog, kako je rekao, namere premijera Aleksandra Vučića da “sačuva” Železaru.

Rok za otkup tenderske dokumentacije za prodaju Železare Smederevo istekao je juče, to je učinila samo kineska državna kompanija HBIS (Habei iron and steel), a Bojković je objasnio da komanija koja je otkupila dokumentaciju do 30. marta može da dostavi svoju ponudu, a nakon toga će ona biti otvorena.

On je rekao da je početna cena na tenderu od 45,7 miliona evra realna, da je formirana kao polovina od procenjene vrednosti imovine Železare, kao i da je sve usklađeno sa domaćim privatizacionim zakonodavstvom, ali i pravilima Evropske unije.

Bojković je dodao da je ukupan dug Železare oko 470 miliona dolara.

“Kupac će preuzeti samo imovinu Železare, a dug ostaje državi Srbiji. Država je finansirala Železaru i red je da obaveze ostane njoj”, naglasio je.

On je odbacio mogućnost da se na tenderu nije pojavio još neki ponuđač zbog toga što je Vlada prethodno napravila dogovor sa kineskom kompanijom.

“Vlada nije napravila dogovor sa HBIS-om već je u Kini potpisan samo memorandum o razumevanju koji nije obavezujući. Da je bilo drugih ponuda, komisija koju je formirala Vlada bi ih razmotrila i odlučila koja je najbolja”, kazao je.

Bojković kaže da svoje uverenje da će Kinezi kupiti Železaru bazira na dugogodišnjem iskustvu u biznisu.

“Tako ozbiljna kompanija ne bi tako ozbiljno pristupila pregovorima da nema nameru da kupi”, istakao je.

Dodao je da veruje i da nakon privatizacije neće biti otkaza, ali da kupac nije time uslovljen na tenderu.

On je naveo da je HBIS drugi po veličini proizvođač čelika na svetu, da proizvodi 50 miliona tona čelika godišnje i ima 27.000 zaposlenih.

“Smederevo bi bila prva železara koju imaju van Kine, dakle doneli su odluku da idu u globalizaciju”, kaže.

On je priznao da Železara i dalje radi sa gubitkom – u 2014. napravljen je minus od 126 miliona, a lane od 113 miliona evra. Ipak, nije želeo da se ogradi od svoje ranije izjave – povodom pitanja Demokratske stranke zašto nije ispunjeno obećanje Vlade Srbije da će Železara raditi sa dobitkom – da je napad na Železaru “ravan izdaji Srbije”.

“U zapadnim zemljama postoji konsenzus o tome šta je nacionalni interes, samo u Srbiji neko može da izjavama dovodi u pitanje 17-18 hiljada radnih mesta”, kaže.

Na pitanje zašto Železara ne posluje pozitivno ako je Vlada to bila obećala, Bojković je kazao da su svi rokovi poštovani ali da “niko ne može da kontroliše tržište”.

“Poslednjih 40 godina nije bio ovakav pad cene čelika u svetu”, naglasio je.

Odgovarajući na pitanja o tome zašto je menadžerski ugovor o upravljanju Železarom tajan, a čitav aranžman finansiraju građani, Bojković je ustvrdio da se takvi ugovori nigde u svetu ne objavljuju.

“Kada bi ih objavili, konkurencija bi bila u prednosti. Ali, bilansi su javni, dostupni javnosti u Agenciji za privredne registre i svako može da vidi kako Železara posluje”, naveo je.

Sagovornik RTV-a je odbacio mogućnost da nakon privatizacije Smederevo postane prodavnica čelika proizvedenog u Kini i izrazio uverenje da će u Smederevu biti nastavljena proizvodnja.

On je naveo i da kineski kupac neće doneti prljave tehnologije u Smederevo.

“Naši ekološki propisi su usklađeni sa propisima EU. Takođe, US steel je u ekologiju u Železaru investirao 70 miliona evra”, kazao je.

Rekao je da EU pažljivo posmatra proces privatizacije Železare i da je komisija za prodaju u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima Evropske komisije. Ipak, nije želeo da odgovori štabi se desilo ukoliko EU ne bi odobrila prodaju Kinezima.

“Ta bi odluka bila na najvišim instancama u zemlji, samo one mogu da odluče šta je nacionalni interes”, kazao je.

Dodao je da je država, u skladu sa pravilima EU i aranžmanom sa MMF-om, u februaru prestala da finansira Železaru.

Bojković je rekao da su dva ministra do sada napustila Vladu Srbije zbog, kako je naveo, namere premijera Vučića da “sačuva” Železaru.

“To su bivši ministar privrede Saša Radulović i bivši ministar finansija Lazar Krstić. Doduše, u Krstićevom slučaju to nije bio glavni, već samo jedan od razloga”, dodao je.