Vasil Hadžimanov bend prvi put u Smederevu


24. mart 2016. KULTURA – Vasil Hadžimanov bend nastupiće prvi put u Smederevu, u sredu, 30. marta. Oni će koncert održati u Velikoj dvorani Centra za kulturu sa početkom u 20.00 časova.

Kompozitor, klavijaturista i aranžer, Vasil Hadžimanov sa svojim bendom svrstan je u najproduktivnije i najperspektivnije džez muzičke sastave Srbije i bivše Jugoslavije sa objavljenih šest albuma od 2001. godine, mnoštvom nastupa u zemlji i regionu kao i redovnim prisustvom na svim ovdašnjim, regionalnim i internacionalnim džez manifestacijama i festivalima. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Ulaznice za koncert prodaju se na Biletarnici Centra za kulturu po ceni od 500 dinara.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.

2001. godine, Vasil Hadžimanov Bend izbacuje prvi album pod nazivom „11 razloga za…“, pod etiketom PGP-RTS. Prvi tiraž se rasprodao za samo tri meseca. Takođe su za svoj prvenac osvojili nagradu Beovizije 2002 za Najbolji debi album 2002. godine.

Leta 2002. godine, Vasil Hadžimanov Bend se pridružuje Goranu Paskaljeviću i njegovoj filmskoj ekipi na snimanju dokumentarnog filma o Beogradu za ARTE televiziju. Vasil je komponovao muziku, a bend je, predvođen njihovim perkusionistom Bojanom Ivkovićem, glumio i svirao muziku u filmu. Vasilova muzika se takođe može čuti u filmu „011 Belgrade“, mladog austrijskog režisera Michael Pfeifenberger-a, kao i u filmu Raše Andrića „Kad porastem biću kengur“.

2003. godine objavljuju drugi CD „Kafanki“, opet pod okriljem PGP-RTS-a, koji uspešno promovišu širom Evrope. Za ovaj album, bend osvaja nagradu na festivalu Sunčane skale 2003 za Najbolji instrumentalni album 2003 godine.

19-og novembra 2003. godine, VH Band nastupa na „Enter Music Festival“ u Beogradu, deleći binu sa čuvenim Joe Zawinul-om i njegovim bendom Zawinul Syndicate. čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul lično poziva Vasila i drugare da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu „Joe’s Birdland“, u Beču.

Juna 2004. godine, VH Band je pozvan od strane virtuoza Nigel Kennedy-ja da nastupe sa njim na njegovom velikom beogradskom koncertu. Ovo iskustvo je bilo prijatno iznenađenje za sve prisutne…

Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3000) na sceni EXPO DOME do tada.

Novembra 2005. godine, VH Band je održao tri koncerta,u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara „Jazzy Colors“ ponovo predstavljajući našu zemlju.

Marta, kao i avgusta 2006. godine, održali su dva, sjajno posećena i pozdravljena, koncerta u Trstu (Italija).

Na proleće 2006. Vasil komponuje muziku za film „Stvar srca“ reditelja Mike Aleksića, koji se predstavio i prikazao na mnogim filmskim festivalima.

Oktobra 2007., a ponovo u saradnji sa izdavačkom kućom PGP-RTS, izdaju svoj treći album pod nazivom „3“ (Sega Mu e Majkata), koji su uspešno promovisali širom Srbije i Evrope.

U aprilu 2009. godine snimili su svoj četvrti album pod nazivom „Života mi“, koji je ocenjen od strane kritičara kao njihov najbolji do sada.

2013-te promovisali su svoj peti album „Can you dig it?“, koji je ove godine, 2013., u DD formatu objavljen od strane OverJazz Records iz Hamburga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Takođe, od maja 2013. svi albumi VHBand-a će u digitalnom formatu biti objavljeni od strane već pomenute izdavacke kuće, OverJazz Records.

2016. Trenutno promovišu svoj šesti album, „Alive“, njihov prvi album snimljen uživo u pet različitih gradova, pet koncertnih dvorana. Specijalni gost na albumu je svetski poznat i priznat saksofonista i autor David Binney. Ovaj album objavila je američka izdavačka kuća „MoonJune Records“ iz Nju Jorka.

U proteklih 15 godina, Vasil i njegovi muzičari su neumorno i sa velikim uspehom svirali njihovu muziku na koncertima i džez festivalima širom Srbije, kao i u inostranstvu: Belgrade Enter Fest (sa Joe Zawinul-om), Beogradski Jazz Fest, Novi Sad Jazz Fest, Benefit koncert (Berlin-Nemačka), Porgy and Bess, Joe’s Birdland, Balkan Fever Fest (Beč-Austrija), Bratislava Jazz Days (Slovačka), Polichka Jazz Fest (Česka), EXPO 2006 Aichi, Nagoya (Japan), Jazzycolors Fest (Pariz – Francuska), Teatro Miela, Trst (Italija), Pecs Jazz Fest, Budimpešta (Mađarska), Niš, Valjevo, Smederevo, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac…. (Srbija), Podgorica, Cetinje, Nikšić, Budva, Kotor, Ulcinj… (Crna Gora), Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Gradiška, Zelenkovac Jazz Fest… (Bosna), Skopje Soul and Blues Fest, Kumanovo Jazz Fest, Ohrid, Bitola, Kavadarci, Resen…(Makedonija), Maribor Lent Fest, Cerkno Jazz Fest., Novo Mesto, Ljubljana, Koper… (Slovenija), Opatija Jazz Fest, Pula, Poreč, Đakovo, Zagreb, Čakovec… (Hrvatska)…

VHBand je nastupao sa brojnim muzičarima kao što su: Theodosssi Spassov, Marko Đorđević, Toni Kitanovski, David Binney, Aleksandar Petrov, Bachar Khalife, Bisera Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Wikluh Sky, Samir Kurtov, Dado Topić, Rosen Zahariev, Hana Vučićević, Nigel Kennedy, Vlatko Stefanovski, Jelena Jovović, Jasna Jovićević…