Akcioni plan energetske efikasnosti u javnim zgradama


21. septembar 2012. DRUŠTVO – Predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i energetiku predstavili su u sredu Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama Republike Srbije.

Na sastanku je predstavljen i upitnik Akcionog plana energetske efikasnosti u stambenim zgradama, koje bi trebalo popuniti u slučaju zainteresovanosti određene samouprave, a namera je da se prikupi što veći broj gradova ili opština koje imaju jasan plan za energetsku sanaciju stambenog fonda na svojoj teritoriji.

Nosioci akcionih planova biće lokalne samouprave, koje bi trebalo da naprave spisak prioriteta, u smislu sanacije objekata i da zatraže pomoć države da to urade, rekao je direktor projekta, Aleksandar Durković i dodao da će projekat finansirati Svetska banka, pod izuzetno povoljnim uslovima.

Projekat će ove godine biti predložen državi na usvajanje, a polovinom 2013. godine bi se krenulo sa prijavljivanjem. Krajnji cilj projekta je da opština, ili grad, obezbeđuje efikasnije korišćenje energenata, uz manje finansijsko izdvajanje.

Takođe je rečeno da će početkom oktobra u Beogradu biti održan okrugli sto u organizaciji Svetske banke, na kojem će biti predstavljen predlog Nacionalne strategije za energetsku efikasnost u javnim zgradama. Durković je rekao da će biti predložen i jedan predstavnik grada Smedereva da prisustvuje okruglom stolu.

Radnom sastanku su prisustvovali i predstavnici firme Rofiks iz Popovca, koja, kako je rekao Durković, prati projekat u smislu tehničke podrške, kao i pomoćnik gradonačelnika za privredu, investicije i razvoj, Prvoslav Nedeljković, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, Dr Ivan Stevanović i načelnik Gradske uprave, Milijana Novaković.

Izvor: smederevo.org.rs