Zemlja zdrobila radnika


04. jun 2016. HRONIKA – Izvor: Večernje novosti – Milivoje Marinković (53) iz Smedereva poginuo tokom iskopavanja kanala kod Požarevca. Kolege uspele da ga otkopaju, ali im je ubrzo izdahnuo na rukama

Smederevac Milivoje Marinković (53), radnik firme “Milanić” DOO, poginuo je u četvrtak po podne kad se na njega obrušila zemlja, prilikom izvođenja radova na gradnji kanalizacije u naselju Lučica kod Požarevca. Do nesreće je došlo oko 16 sati, dok je Milivoje sa kolegama radio na postavljanju cevi za fekalnu kanalizaciju.

Prema priči očevidaca, nesreća se dogodila kada je Milivoje sišao u tek iskopani kanal, dubine oko dva metra, kako bi otkačio sajlu sa betonskog prstena. Dok se nalazio u kanalu, na Milivoja se obrušila zemlja i zatrpala ga do visine ramena. Ostali radnici odmah su dotrčali i otkopali ga, ali bilo je kasno, jer je Milivoje već izdahnuo. Ubrzo je na mesto nesreće stigla ekipa požarevačke Hitne pomoći koja je pokušala reanimaciju, ali radniku nije bilo spasa.

– Prvo smo začuli zvuk obrušavanja zemlje, a onda smo čuli i Malivojevo zapomaganje – rekli su nam očajni radnici.

– Odmah smo pritrčali i videli da je zatrpan, ali mu je glava bila iznad zemlje. Od snažnog pritiska koji je obrušena zemlja vršila na njegovo telo njemu je kroz uši potekla krv. Iako smo uspeli da ga otkopamo, izdahnuo nam je na rukama.

Tačan uzrok smrti radnika iz Smedereva utvrdiće obdukcija, po nalogu osnovnog javnog tužioca, koji je izvršio uviđaj na mestu nesreće, uz pripadnike Policijske uprave Požarevac. Na lice mesta izašle su i inspekcijske službe, koje treba da utvrde da li je gradilište bilo adekvatno obezbeđeno i da li su poštovane mere zaštite na radu. Firmu “Milanić” DOO angažovala je požarevačka Direkcija za izgradnju, kao izvođača radova na gradnji kanalizacione mreže u Lučici, koju budžetskim sredstvima finansira Grad Požarevac.

U porodici nesrećno nastradalog radnika, u naselju 25. maj na periferiji Smedereva, svi su u šoku, i u petak su odbijali da razgovaraju sa novinarima. Uspeli smo da dobijemo samo kratak komentar od njegove svastike:

– Spremao je kćerki veridbu, koja je dogovorena za ovu nedelju, a u septembru i svadbu. Sada umesto veselja, spremamo sahranu.

Iz firme “Milanić” DOO, koja posluje u selu Lipe, nije bilo moguće dobiti nikoga ko je mogao da ispriča detalje ove nesreće, kao ni da li su ispoštovani svi bezbednosni uslovi za rad na gradilištu. “Novosti” nisu, uprkos više pokušaja, uspele da razgovaraju sa vlasnikom Jovanom Nikolićem. Zbog nesreće, on je u petak pre podne, kako nam je rečeno u firmi, bio u Inspekciji rada.