Pomen stradalima u eksploziji 5. juna 1941.


04. jun 2016. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Na starom smederevskom groblju u nedelju će biti služen pomen žrtvama eksplozije izazvane 5. juna 1941. municijom koju je nemačka komanda odlagala na otvorenom u srednjovekovnoj citadeli.

Na spomen ploči stradalima navedeno je da je u eksploziji poginulo 2.500 ljudi, ali preciznog podatka o stvarnom broju žrtava nema.

Prema prvoj proceni nemačke komande u Beču poginulo je oko 4.000 ljudi što je polovina stanovnika tadašnjeg Smedereva.

Broj žrtava je kasnije, više puta korigovan. Spomen tabla na smederevskoj citadeli takođe je više puta menjana dok se od brojke 4.000 nije došlo do 2.500 poginulih.

U Izveštaju likvidacione komisije izvanrednog komesarijata za obnovu Smedereva, u koji je Beta imala uvid, od 2.393 privatne zgrade u građevinskom rejonu, samo 25 bilo je neoštećeno, dok je 445 porušeno ili je moralo da bude srušeno zbog velikih oštećenja. Srednje je oštećeno 800 i lakše 1.123 objekta.

Okrugle cifre govore da ozbiljnih podataka o broju žrtava nije moglo biti jer je 5. jun 1941. bio izuzetno topao i postojala je opasnost od zaraze.

Žrtve su bez imena žurno sahranjivane u dve zajedničke improvizovane grobnice na ulazu u groblje, koje su kasnije, bez ekshumacije, prekopane, isparcelisane i prodate.

Eksplozija u skladištu municije dogodila se poslednjeg dana za zamenu jugoslovenskog novca za okupacioni, a kako je Smederevo bilo sedište Dunavske banovine mnogi su došli da podignu plate.

Na mestu eksplozije nastao je krater dubine devet i prečnika 50 metara.