Želvoz: Zloupotrebom ovlašćenja postao direktor


09. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: smederevskenovine.rs – Miodrag Stojković, privremeni zastupnik kapitala fabrike železničkih vozila “Želvoz” u restruktuiranju, neovlašćeno je u aprilu sazvao vanrednu sednicu Skupštine akcionara fabirke, na kojoj je protivzakonito imenovan za novog generalnog direktora smederevskog remontera. Bivše rukovodstvo i sindikati zahtevaju od Agencije za privatizaciju njegovu smenu, pošto su nelegalne radnje Stojkovića dokazane na sudu.

-Zastupnik kapitala je protivno proceduri, falsifikujući ovlašćenja, za 8.april sazvao Skupštinu akcionra “Želvoza”, kršeći zakon, ali i statut fabrike. Na toj skupštini smenjen je stari i postavljen novi nadzorni odbor, koji je odmah razrešio izvršni odbor. Potom je izabran novi izvršni odbor, na čije je čelo, kao generalni direktor, imenovan upravo Stojković. Nismo mogli da dozvolimo ove nezakonitosti, pa smo podneli tužbu Privrednom sudu. Presudom su nelegalne radnje dokazane, ali se Stojković na nju ne obazire i suprotno zakonu nastavlja da obavlja funkciju generalnog direktora fabrike – navodi bivši direktor Zoran Jokić.

U obrazloženju presude Privrednog suda, donete 22. maja, navodi se da je vanredna sednica Skupštine akcionara sazvana protivzakonito i od strane neovlašćenog lica. Prema važećim zakonima i propisima, zastupnik kapitala samo pod specifičnim okolnostima ima pravo da sazove vanrednu sednicu, što ovde, kako je sud utvrdio, nije bio slučaj. Zato su presudom poništene odluke Skupštine akcionarskog društva FŽV Želvoz o razrešenju dužnosti starih i imenovanju novih predsednika i članova Nadzornog odbora, ali i odluke novoimenovanog Nadzornog odbora, sa iste sednice, o razrešenju i imenovanju Izvršnog odbora i generalnog direktora.

Problematični potezi zastupnika kapitala zabrinuli su i oko 350 preostalih radnika, koji se već mesecima bore za svoju egzistenciju i još uvek nemaju nikakva saznanja o budućnosti fabrike.

-Nas samo interesuje opstanak fabrike i rešavanje problema onih koji su ostali da rade. Ovakvo neodgovorno ponašanje zastupnika kapitala je neprihvatljivo i u finansijskom smislu, jer je za nelegalnu sednicu Skupštine potrošeno pola milliona dinara, a na to dolaze i sudski troškovi spora. Sve će to opet ići preko leđa radnika. Obraćali smo se i Agenciji za privatizaciju i zahtevali smenu Stojkovića, ali oni su ostali nemi na sve naše dopise – ističe Goran Stanić, predsednik ASNS-a fabrike.

Milorad Stojković je u kratkom telefonskom razgovoru za Smederevske novine rekao da presudu još nije dobio, da je čuo za tužbu, ali da ne zna o čemu se radi. Iako je obećao da će nam, kada mu to obaveze dozvole, objasniti šta se dešava u “Želvozu”, do najavljenog susreta nije došlo.

-Ne mogu ništa da kažem dok ne dobijem presudu. Sa time je verovatno upoznat naš advokat, ja se time nisam bavio, poslednjih dana imam mnogo obabveza, jer ugovaram novi posao za fabriku.

Na pitanje Smederevskih da li su tačni navodi da je nezakonito postupao prilikom sazivanja sednice, Stojković je odgovorio:

-Ne mogu sada da pričam, na nekom sastanku sam – napomenuvši da je raspoložen da na ovu temu razgovara nekog od narednih dana.

U odgovru Smederevskim novinama, Ivan Đukanović iz Agencije za privatizaciju potvrdio je su dobili dopis izvršnih odbora sindikata “Sloga”, “Metalac” i “ASNS” za smenu privremenog zastupnika kapitala Miodraga Stojkovića.

-U prilogu dopisa dostavljena je presuda Privrednog suda u Požarevcu kojom se poništavaju odluke Skupštine subjekta privatizacije od dana 08.04.2014. godine vezane za promenu članova Nadzornog odbora kao i odluke Nadzornog odbora subjekta privatizacije od dana 12.04.2014. godine vezane za promenu izvršnih direktora preduzeća. Po pribavljanju izjašnjenja privremenog zastupnika kapitala po navodima iz dopisa kao i dostavljenoj presudi Agencija će preduzeti mere iz svoje nadležnosti – navodi se u odgovoru Agencije za privatizaciju.

U “Želvozu” najavljuju da će, kada presuda postane pravosnažna, protiv privremenog zastupnika kapitala Miodraga Stojkovića, nadležnom tužilaštvu podneti i krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Javna tajna je da je Miodrag Stojković doveden u Želvoz na inicijativu i uz urgencije gradonačelnice Jasne Avramović. Sindikati tvrde da je reč o pritiscima, pošto su organizovali proteste tražeći novac za otpremnine.

-Na jednom od sastanaka sa gradonačelnicom, na kojem su bili i predstavnici Metalca i Sloge, jasno nam je rekla da je ona, koristeći se svojim vezama, smenila bivšeg i postavila novog zastupnika kapitala. Kao sindikalca me ne interesuje ko je na čelu, ako se u pitanje ne dovodi opstanak radnika. Ali Stojković je za samo dva meseca, koliko je ovde, potrošio oko 600.000 dinara na gorivo, dok radnici u menzi nemaju šta da jedu. Osim toga, trpimo brojne pritiske i mobing, a uz to su nelegalne radnje Stojkovića dokazane i na sudu. Ukoliko se nešto ne promeni organizovaćemo proteste – tvrdi Goran Stanić predsednik ASNS-a Želvoza.