Želvoz: Plaćaju biznis-plan, nemaju za otpremnine


08. april 2012. DRUŠTVO – Radnici “Želvoza“ koji su proglašeni tehnološkim viškom ili su se dobrovoljno prijavili za odlazak iz fabrike, u skladu sa socijalnim programom, uprkos potpisanom sporazumu sa poslodavcem, ni ove sedmice nisu dobili obećane otpremnine.

Ogorčeni i prevareni, radnici koji su prethodnih sedmica protestovali tražeći isplatu obećanih otpremnina, kažu da će svoj novac čekati još najmanje do poslednjeg radnog dana sledeće sedmice.
– Obavešteni smo da je poslodavac tek juče od jedne beogradske kuće tražio izradu kompletnog “biznis-plana“, kojim se definiše isplata otpremnina. Potom bi u četvrtak to trebalo da se nađe pred nadležnima u Fondu za razvoj, da bi u petak mogla da počne isplata naših potraživanja. Poslodavac je dužan i da sa Nacionalnom službom zapošljavanje, shodno Zakonu o radu, potpiše rešenja o ostvarivanju prava radnika za tri, šest, devet, 12 i 24 meseca, u zavisnosti od godina staža – objašnjava Dejan Živković, jedan od radnika „Želvoza“, a u ime Protestnog odbora zaposlenih.

Sporazum o rešavanju tehnološkog viška potpisan je pre nedelju dana. Radnici su prihvatili, kao znak dobre volje, da prekinu sa štrajkom glađu, blokadom saobraćajnica u centru grada i da izađu iz Gradske skupštine gde su danonoćno boravili više od tri sedmice.

– Ne znam šta su radili ovih dana, a mi još čekamo naš novac. Sačekaćemo i taj petak 13. Bolje bi im bilo da nam isplate pare, inače ćemo biti prinuđeni da preduzmemo druge mere – rekao je Živković, ne želeći da otkriva detalje.

Izvor: pravda.rs