Železara pred proizvodnim kolapsom


28. maj 2012. PRIVREDA – Samo dve nedelje pred istek tendera za prodaju „Železare Smederevo”, oko pet hiljada radnika te fabrike drugi put od početka godine biće poslato kući do daljnjeg, a druga visoka peć pridružiće se svojoj „bliznakinji” koja je na tihom hodu još od proleća prošle godine, saznaje „Politika”.

Nekadašnji srpski gigant je pred proizvodnim kolapsom, tvrdi izvor Politike. Sirovine retko stižu u fabriku, porudžbina je sve manje, a panika je ponovo postala “podstanar” u pogonima železare.

Uspaničeni radnici ko zna koji put biraju manje zlo, da idu na „plaćeno” i primaju 60 odsto plate ili da koriste godišnji odmor. Tek oko deset odsto njih ostaće na poslu radi održavanja i obezbeđenja pogona.

“Trenutno nemamo pun kapacitet proizvodnje i radimo sa jednom peći. Proizvodimo oko 40 odsto što nije dobro, ali se nadamo boljem. Ne zna se još koliko će radnika odsustvovati s posla niti do kada”, kaže predsednik ASNS-au železari Dragan Milovanović.

Železara je u februaru privremeno stala jer je led zarobio sirovine na Dunavu, a najnoviji prinudni odmor, sva je prilika, uslediće zato što se srpskoj Vladi više isplati da fabrika ne radi, kad već nema uslova da proizvodnja oživi. Da je reč o skupoj „igrački” čak i za državu, govori činjenica da je samo za plate svakog meseca potrebno četiri miliona evra. O drugim troškovima da ne govorimo.

Slučajno ili ne, tek, nekoliko dana posle izbora kao da su počele da se obistinjuju pojedine prognoze o crnom scenariju koji čeka železaru i njene radnike. Kakva će ovo biti poruka potencijalnim kupcima u trenutku kada je železara, makar formalno,na korak od prodaje, saznaćemo uskoro.

Potencijalni kupci Železare uglavnom se interesuju samo za delove fabrike, odnosno valjaonice. Ove informacije dodatno plaše radnike jer bi u tom slučaju najmanje polovina ostala bez posla. Za sada, bez obzira na to što grcaju u problemima, plate stižu na vreme i nisu umanjene od odlaska Amerikanaca.

Vlada Srbije produžila je rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tender za strateškog partnera PD „Železara Smederevo” do 11. juna. Prvi rok za kupce, koji je produžen bez obrazloženja, istekao je 4. maja. Pravo da se takmiče u kupovini imaće tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju: „Junajted pilsen” sa sedištem u Luksemburgu, „Donjeck stil grupa” iz Ukrajine i „Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije.

Autor/izvor: SEEbiz/Politika