Železara na putu da obori rekord iz 2008.


11. januar 2017. PRIVREDA – Izvor: B92/Beta – Smederevska železara koja je u vlasništvu kineskog Hestila mogla bi uskoro da dostigne pa i premaši maksimalnu proizvodnju iz 2008. godine.

To su ocenili autori časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

“Pokazalo se da Kinezi znaju da rade, cene čelika u svetu su u porastu i u planu je paljenje druge visoke peći u železari pa se sada ne čini neostavarivom perspektiva kao pre godinu dana da se premaši proizvodnja čelika iz 2008. godine, pre odlaska Ju es stila iz Smedereva”, rekao je na konferenciji za novinare Stojan Stamenković.

On je naveo da je međugodišnji porast proizvodnje sirovog gvožđa, čelika i ferolegura u novembru u Srbiji dostigao 43 odsto.

“Proizvodnja motornih vozila je usled povremenih prekida rada Fijata u kragujevačkoj fabrici za 13 odsto manja od proseka prethodnih godina i za sada nema naznaka da će biti rasta”, kazao je Stamenković.

Kako je ukazao, neizvesna je budućnost tri kompanije iz hemijskog sektora – Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa iz Kikinde, koje imaju probleme u poslovanju.

“Nijedno od ta tri preduzeća za sada ne pokazuje sposobnost niti mogućnost dugoročnog, održivog poslovanja i poboljšanja finansijskog položaja, te se pad proizvodnje u hemijskoj industruji od 6,3 odsto u novembru ne može smatrati incidentnim”, rekao je Stamenković.

Ukidanje posebnih dabžbina (prelevamana) na uvoz poljoprivrednih proizvoda od ove godine će, po rečima Ivana Nikolića, koristiti potrošačima, ali će proizvođači morati da se prilagode uslovima na tržištu i jačoj konkurenciji.

Nikolić je ocenio da nije bilo opravdanja da se zadrže prelevmani jer je drugačija situacija na evropskom tržištu i ne postoji bojazan da od velikog uvoza jeftinih poljoprivrednih proizvoda.

Po računici Miladina Kovačevića, u martu će prosečne plate u Srbiji biti oko 400 evra jer od januara ove godine veća primanja imaju zaposleni u delu javnog sektora, a povećana je i minimalna cena rada.