Uspeh smederevskog kompozitora u Americi


12. januar 2017. KULTURA – Izvor: RTS – Veljko Nenadić, učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” iz Smedereva, peti put je učestvovao i osvojio prvo mesto na prestižnom takmičenju kompozitora “Golden Key” koje se od 2002. godine održava u Sjedinjenim Američkim Državama. Na takmičenje se prijavilo 68 kompozitora iz 14 država, a pobedila je Veljkova “Melanhonična noć”.

U procesu stvaranja kompozicije, tvrdi Veljko, najvažniji je rad i ponavljanje, pa mu često deluje da se bavi Sizifovim poslom.

Ključ uspeha na ovom takmičenju su etno motivi koji su protkani kroz kompoziciju, a Veljko, iako mlad kompozitor, već ima svoj stil.

Iako ima nebrojano nagrada iza sebe, to ne znači da ima prednost pri upisu fakulteta, za koji se već priprema. I inspiracije mu ne nedostaje.

Trenutno završava kompoziciju za simfoninski orkestar, što je kaže, izazov sam po sebi, a novi mu tek predstoje. U februaru će imati Beogradsku premijeru diska koji je objavio sa drugaricom iz škole, a potom i upis na faklutet. Imajući u vidu Veljkovu upornost, uspeh je svakako zagarantovan.


One comment

Comments are closed.