Železara: Bojković bez sporazuma “izabrao” Prelića u Komisiju za strateško partnerstvo


15. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Izbor sindikalca koji će biti član komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva Vlade Srbije za smederevsku železaru, poslednjih dana doveo je do usijanja odnose reprezentativnih sindikata i menadžmenta fabrike. ASNS i Nezavisni sindikat metalaca tvrde da je izvršni direktor Bojan Bojković bez dogovora „postavio“ u ovu komisiju Sinišu Prelića iz Samostalnog sindikata.

-Bilo je logično da se nama prepusti dogovor o izboru našeg člana komisije. Ovo je sve dirigovano, klasično nasilje. Bojković je samom sebi dao za pravo da izabere člana komisije iz naših redova. Pa gde to ima da poslodavac bira sindikalce? I ko će da predstavlja 5.000 zaposlenih u toj komisiji? Prema rezultatima ankete koju smo sproveli među članstvom dva reprezentativna sindikata, od 3.053 radnika samo je 12 potvrdilo da prihvata da ih u komisiji predstavlja Siniša Prelić. To je 0,04 procenata, naspram 99,6 odsto anketiranih koji su bili protiv – kaže Mileta Gujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca.

Sindikalci navode da su prošle nedelje pozvani na zajednički sastanak sa menadžmentom, ali da sa temom nisu bili upoznati. Tvrde da je Bojković pokušao da pre zakazanog sastanka sa pojedinim sindikalnim liderima unapred „dogovori“ izbor, te da iza odluke o Prelićevom „postavljenju“ stoji skrivena namera da se izbegne međusobni dogovor sindikata.

-Kada smo saznali da je Bojković pre sastanka zvao kolegu iz drugog sindikata i slao mu poruke iz kojih se jasno vidi da nam je „radio iza leđa“, nismo otišli na taj sastanak. Taj kolega je odbio da komunicira sa njim pre sastanka, pa je izabran treći koji je došao i koji je očigledno jedini znao da treba da se formira komisija. Siniša Prelić nema legitimitet ni u svom sindikatu, što je njihova stvar i u šta se ne mešamo, a ovo je način da uz pomoć poslodavca sebi „produži život“ – objašnjava Saša Čolić iz ASNS-a.

Kaže da su zbog ove odluke preduzeli akcije i sa svojim nezadovoljstvom upoznali i menadžment železare.
-Obavestili smo Bojkovića o svemu još pre dva dana, tražili smo da se proces imenovanja vrati na početak i da sami sebi izaberemo predstavnika. Do sada nas nije udostojio nikakvog odgovora – kaže Čolić.

Neslaganje sa odlukom menadžmenta da Siniša Prelić predstavlja radnike u komisiji Vlade Srbije ASNS i Nezavisni sindikat metalaca izneli su i u zajedničkom saopštenju za javnost. Navode da je ova odluka menadžmenta kompanije suprotna međunarodnim konvencijama i preporukama, ali i srpskim zakonima.

Smederevske novine pokušale su da komentar povodom ove teme dobiju i od direktora Bojana Bojkovića i od Siniše Prelića iz Samostalnog sindikata. Bojković nam je u dva navrata odgovorio na poziv, rekavši da je na sastanku i da će se javiti, ali do zaključenja ovog teksta to se nije dogodilo. Prelić se nije javljao na telefon.