Pritisci na smederevske medije i dopisnike


15. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Da su pritisci vlasti na portal „Smederevske novine“, ali i novinare prestoničkih redakcija u našem gradu ozbiljni i konstantni, pokazuju ne samo česte reakcije UNS-a, već i analiza „Share“ fondacije za jun i jul ove godine. Naime, u svom izveštaju o monitoringu internet sloboda u Srbiji, u delu u kojem se analizira situacija na lokalnom nivou i problemi i pritisci sa kojima se suočavaju novinari u lokalnim sredinama, „Share“ fondacija beleži i pretnje koje je u julu ove godine novinarima putem fejsbuka uputio Milan Lukić, član Gradskog veća zadužen za resor javnih preduzeća.

-Nakon što su objavili informaciju o njegovom privođenju, koja je potvrđena u PU Smederevo, član Gradskog veća Smedereva Milan Lukić je na svom Facebook profilu optužio medije i novinare da pišu neistine, uz niz zlonamernih, uvredljivih i neistinitih komentara i sliku “Kosača smrti”. Reč je o Miroslavu Đorđeviću (“Blic”), Olji Milošević (“Politika”), Jeleni Ilić (“Večernje novosti”) i Jeleni Vasiljević (“Informer” i portal “Smederevske novine”). Lukićev postupak je izazvao brojne pretnje, vređanje i ponižavanje novinara, zbog čega su se oni obratili Policijskoj upravi i Tužilaštvu u Smederevu – navodi se u tekstu izveštaja.

Osim ovog, navedeni su primeri ugrožavanja prava na slobodu izražavanja i pritisci na medije u Rumi, Nišu i Grockoj.
-Slučajevi ugrožavanja slobode izražavanja u lokalnim zajednicama predstavljaju specifičan problem, jer se dešavaju češće i novinari i građani su obično nezaštićene protiv „lokalnih lordova“ – navodi se u analizi „Share“ fondacije.
U svom izveštaju navode da je tokom dva meseca, u junu i julu ove godine, zabeleženo po šest hakerskih napada i slučajeva pritisaka na „onlajn“ medije i novinare, dve odluke suda koje bi mogle imati negativne uticaje na slobodu izražavanja i informisanja i pet negativnih reakcija međunarodne zajednice i stručne javnosti u vezi sa ovim problemima.

-Kako nastavljamo da uočavamo tendenciju da različiti akteri pokušavaju da obeshrabre građane i medije da se slobodno izražavaju na Internetu, stvarajući tzv. “chilling effect”, moramo nastaviti da se borimo za Internet kao mesto otvorenog pristupa i slobodne i decentralizovane razmene informacija. Zato je veoma važno da se otvoreno govori o navedenim i sličnim slučajevima, kako ugrožavanje slobode govora i informisanja na Internetu ne bi postalo uobičajena pojava za koju niko ne mari i prihvata je kao realnost protiv koje se ne može – zaključak je objavljenog izveštaja.