Završena 127. Smederevska jesen


22. septembar 2014. DRUŠTVO – Raskošnim vatrometom tačno u ponoć, nakon koncerta „Riblje čorbe” na prepunom Gradskom trgu, završena je tradicionalna privredno-turistička manifestacije „Smederevska jesen”, 127. po redu, koja je organizovana pod sloganom „Smederevo vazda otvoreno”.

Akcenat ovogodišnje „Smederevske jeseni” bio je na istorijskom značaju Smedereva kao srednjevekovne prestonice i prepoznatljivim programskim sadržajima koji karakterišu jednu od najstarijih srpskih privredno-turističkih manifestacija, poput izložbe seoskih dvorišta, čiji je cilj predstavljanje poljoprivrednog potencijala smederevskog kraja.

Manifestaciju je ove godine obeležilo nekoliko novina koje su osvežile ovu tradicionalnu svetkovinu grožđa i vina.

Svečani defile je imao pretežno karnevalsku notu, uz učešće grupa iz Srbije, ali i Afrike, Azije i Amerike, kao i novu trasu i kretao se glavnom pešačkom zonom, dok su posetioci u centru grada bili u prilici da ga prate u direktnom prenosu.

Pored prodajnih izložbi poljoprivrednih proizvoda iz smederevskog kraja – grožđa, jabuka, bresaka, dunja, ali i meda i cveća, prezentacije starih zanata, kulturnih, dečijih, zabavnih i sportskih programa, nezaobilazna je i ove godine bila vašarska nota, sa prepoznatljivim osobenostima davnašnjih panađura.

Raznovrsni programi održani su i poslednjeg dana manifestacije – takmičenje u kuvanju riblje čorbe i Škola viteštva u Dunavskom parku, na Gradskom trgu su predstavljeni dečiji programi Predškolske ustanove Naša radost i Centra za kulturu Smederevo, uz nastupe folklornih grupa.

U Malom gradu prikazana su obeležja srednjevekovne prestonice, dok je u Sportskoj hali Smederevo održana Beogradska bokserska liga.

Završni koncert na Gradskom trgu priredila je grupa Riblja Čorba, a tradicionalnim vatrometom stavljena je tačka na 127. privredno-turističku manifestaciju “Smederevska jesen”.

Organizacioni odbor ovogodišnje manifestacije generalno je zadovoljan realizacijom planiranih aktivnosti i samih programa, iako je kiša delimično onemogućila bolju posetu, naročito u subotu kada se tradicionalno očekivao najveći broj posetilaca iz drugih gradova.

Prema podacima Policijske uprave u Smederevu, manifestacija je protekla bez težih incidenata i krivičnih dela, a programima je prisustvovalo oko 50.000 posetilaca iz Smedereva, drugih gradova Srbije, ali i inostranih turista.

Izvor: smederevo.org.rs