Pet titula strelcima Smedereva


22. septembar 2014. SPORT – Na ovogodišnjem Prvenstvu Srbije, u nacionalnom programu, koje je održano ovog vikenda na strelištu u Ćupriji, strelci Streljačke družine „Smederevo“ osvojili su 5 titula, tri druga i jedno treće mesto. Prvog dana takmičenja serijskom malokalibarskom puškom nastupali su kadeti i kadetkinje u disciplinama 30 metaka ležeći i trostav 3 puta 10 metaka. Kadetkinje „Smedereva“ osvojile su šampionsku titulu u ležećem, dok su u trostavu bile treće. Pojedinačno su naše kadetkinje zauzele u ležećem četvrto, peto i šesto mesto: Ana Todorović (inače, čevrta juniorka na Prvenstvu Srbije standardnim vazdušnim pištoljem ove godine), Natalija Tasić i Jovana Lazić, dok je u trostavu najbolji plasman od naših kadetkinja ponovo zabeležila Ana na šestom mestu, Natalija je bila osma, a Jovana dvanaesta.

Kadeti su u obe discipline postali vicešampioni Srbije, dok je najbolji smederevski kadet Veljko Ilić, u svojoj prvoj takmičarskoj sezoni, u kojoj već ima titulu kadetskog prvaka vazdušnom puškom, dodao i vicešampionsku titulu malokalibarskom puškom u ležećem. U trostavu je Veljku medalja izmakla zamalo, završio je četvrti. Sa njim u ekipi bili su Petar Adamović i Uroš Ćorović, a pojedinačno u obe discipline nastupio je Ivan David, dok su ležećem nastupila još dvojica smederevskih kadeta Nemalja Adamović i Luka Jevtić.
Drugog dana takmičenja, u opštoj kategoriji, „Smederevo“ je osvojilo sve titule! Najbolja ekipa u disciplinama 40 metaka ležeći i trostav 3 puta 20 metaka, Novica Petrović, najstariji i najtrofejniji aktivni strelac družine, koji je pre nekoliko dana obeležio 44 godine bavljenja streljaštvom, drugu godinu zaredom apsolutni je šampion Srbije serijskom MK puškom. Za ekipu „Smedereva“ pucali su još i Borivoje Provčin, sedmi u ležećem i šesti u trostavu, i Nikola Simić, šesti u ležećem i sedmi u trostavu.

Druga ekipa iz Smedereva koja je ove godine učestvovala na državnom prvenstvu je iz Streljačkog kluba „Heroj Srba“ i zauzela je peto mesto u ležećem i sedmo mesto u trostavu. Za ekipu „Heroj Srbe“ pucali su: Saša Ilić, Aleksandar Stevanović i Dejan Adamović.

Ovo je pretposlednje takmičenje u ovoj sezoni, u kojoj je Streljačka družina „Smederevo“ osvojila 8 titula i još mnogo drugih i trećih mesta! Ostalo je još samo da se puca Prvenstvo Srbije vojničkim oružjem, gde strelci „Smedereva“ gotovo redovno osvajajaju titule, pa će to biti nova prilika da se još nekim trofejom uveća ovogodišnji skor smederevskih strelaca.
Tradicionalno, svaka sezona se završava ovom najstarijom srpskom streljačkom disciplinom, u gađanju poluautomatskom puškom i vojničkim karabinom (20 ležeći, trostav 3 puta 10 i veterani 10 ležeći), a ove, kao i prethodne godine, održaće se u Trsteniku, sledećeg vikenda 27. i 28. septembra.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici Vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darivao zlatan ručni sat. Ova tradicija se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi…

Nakon ova dva takmičenja, od 1. oktobra počinje i vazdušna sezona, na našem strelištu u Smederevu. Da podsetimo, Smederevo je ove godine i domaćin finalnog turnira Evropske lige mladih, koji će se održati na našem vazdušnom strelištu od 3. do 5. oktobra, a o tome kako, kada i gde se u ovom gradu mogu baviti sportskim streljaštvom, svi zainteresovani informacije mogu dobiti svakog radnog dana na Strelištu, koje se nalazi sa bočne (severne) strane kompleksa Sportske hale ili se mogu informisati telefonom na broj 4621-956.

Rezultati, prvi dan Prvenstva Srbije „B“ program, Ćuprija 2014.

Serijska MK puška trostav 3×10

Kadeti:
Ekipno: 1. SK „Vranje“ 710, 2. SD „Smederevo“ 694, 3. SK „Mladost“ Inđija 690 krugova itd.
Pojedinačno: 1. Dušan Dimitrijević (SK „Čika Mata“, Kragujevac) 253, 2. Đorđe Jovčević (SD „Pančevo 1813“) 251, 3. Ratko Bućić (SK „Partizan“) 250 kruga itd.
Kadetkinje:
Ekipno: 1. SK „Vranje“ 682, 2. SK „Mladost“, Inđija 651, 3. SD „Smederevo“ 641 krug itd.
Pojedinačno: 1. Milica Tasić (SK „Vranje“) 255, 2. Anastasija Gaćeša (SK „Mladost“, Inđija) 241, 3. Sonja Vukolić (SK „Živko Relić Zuc“, Sremska Mitrovica) 231 krug itd.

Serijska MK puška, 60 ležeći

Kadeti:
1. SK „Mladost“, Inđija 790, 2. SD „Smederevo“ 772, 3. SK „Vranje“ 765 krugova itd.
Pojedinačno: 1. Dimitrije Gaćeša (SK „Mladost“, Inđija) 275, 2. Veljko Ilić (SD „Smederevo“) 273, 3. Branko Hodoba (SK „Živko Relić Zuc“, Sremska Mitrovica) 267 krugova itd.
Kadetkinje:
1. SD „Smederevo“ 764, 2. SK „Vranje“ 760, 3. SK „Mladost“, Inđija 714.
Pojedinačno: 1. Milica Tasić (SK “Vranje”) 264, 2. Aleksandra Dimković (SK „Vranje“) 264, 3. Anastasija Gaćeša (SK „Mladost“ Inđija) 262 kruga itd.

Rezultati, drugi dan Prvenstva Srbije „C“ program, opšta kategorija, Ćuprija 2014.

Serijska MK puška 40 metaka ležeći

Ekipno: 1. SD „Smederevo“ 1.080, 2. SK „Mladost“, Inđija 1.051, 3. SD „Stražilovo“, Sremski Karlovci 1.040 itd. Ukupno deset ekipa.
Pojedinačno: 1. Novica Petrović (SD „Smederevo“) 375, 2. Sofija Alimpijević (SK „Mladost“, Inđija) 359, 3. Goran Vranov (SK „Metalac FOD“, Bor) 359 krugova itd. Ukupno 34 učesnika.

Serijska MK puška trostav 3 puta 20 metaka

Ekipno: 1. SD „Smederevo“ 1.523, 2. SK „Mladost“, Inđija 1.472, 3. SD „Stražilovo“, Sremski Karlovci 1.460 itd. Ukupno sedam ekipa.
Pojedinačno: 1. Novica Petrović (SD „Smederevo“) 533, 2. Dragoslav Radaković (SK „Vojnik“, Subotica) 520, 3. Vukašin Bojić (SK „Mladost“, Inđija) 510 krugova itd. Ukupno 23 učesnika.