Veljko Ilić – Za dve godine 39 medalja


30. april 2016. SPORT – Izvor: RTS – Posle sedam meseci treniranja, Veljko je otišao na Državno takmičenje za kadete, sa ciljem da ne pokvari plasman ekipe i postigao najbolji rezultat – osvojio je prvu šampionsku medalju.

Istorija streljaštva u Smederevu datira od osnivanja Streljačkoj saveza Srbije 1887. godine, jer je sam savez osnovala upravo družina iz Smedereva, sa još nekoliko klubova. Ovaj sport prekidan je samo za vreme ratova, a danas u svojim redovima imaju oko 130 polaznika.

Jedan od njih je i petnaestogodišnji Veljko Ilić.

Takav rezultat gotovo da nije zabeležen u ovom klubu, za kratko vreme, a onda je Veljko nastavio da niže uspehe. Posle dve godine, njegova meta ispunjena je sa 39 medalja. Državni je prvak za kadete, juniore i ima bronzu i srebro u seniorskoj kategoriji.

Iako tvrde da svaki sport čini deset odsto talenta sportiste i devedeset odsto rada, Veljkov talenat pomaže i činjenica da su njegov otac i brat su u svoje vreme pravili zapažene rezultate.

Treninzi su gotovo svakodnevni, a za jedan je potrebno od 100 do 120 dijabola, oprema je teška oko dva kilograma, a puška koju treba podići više od 200 puta – oko 5 i po kilograma. Ali to nije teško Veljku koji ima samo jedan cilj.

Streljački klub pomaže sve svoje članove, jer je ovo jedan od skupljih sportova. Da bi prikupili neophodna sredstva, organizuju humanitarne turnire.

Ako nastavi ovim tempom i sa ovim entuzijazmom, možda se i nađe u trci za Japan 2020. godine, što bi za ovaj klub, grad i Veljka bio istorijski uspeh.