URS traži promenu vlasti


03. novembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Predsednik odbora Ujedinjenih regiona Srbije u Smederevu Milan Dopuđa ocenio je da lokalna vlast u tom gradu mora hitno da se oformi po ugledu na državni nivo i dodao da aktuelna samouprava vodi grad u provaliju.

U izjavi agenciji Beta, Dopuđa je rekao da aktuelna vlast u Smederevu nije u stanju da privuče investitore, da nema para i da samo zapošljava svoje partijske drugove.

“Gušimo se od problema. Guši nas deponija koja je na nepodesnom mestu, divlje formirana, prepuna. Zato se grad čisti samo u centru i sadi cveće, a izvan centra se ne iznosi đubre jer nema gde da se odlaže”, rekao je Dopuđa, koji je i šef odborničke grupe URS-a i Koalicije “Za bolje Smederevo”.

Ilustrujući tvrdnju da vlast zapošljava samo partijske kadrove, Dopuđa je naveo da Javno preduzeće “Zelenilo i groblja” ima 170 radnika, “ali nema para da ih plati, nego zahvata iz gradskog budžeta”.

Dopuđa je dodao da se opoziciji svakim danom šalje jasna poruka da gradska skupština može da funkcioniše i bez opozicije, a da ona ne može ništa da učini.

“Poslednja sednica Skupštine bila je karakteristična po tome što je opozicija bojkotovala početak, a njenim odbornicima je, umesto skupštinskog materijala, usmeno rečeno o čemu će se raspravljati”, tvrdi Dopuđa.

Skupštinsku većinu u Smederevu čine “Pokret za Smederevo”, koji čine odbornici Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije (SPS) i Koalicije Preokret, u kojoj su predstavnici Liberalno – demokratske partije i Srpskog pokreta obnove.

U opoziciji su Srpska napredna stranka (SNS), Demokratska stranke Srbije, URS i jedan odbornik Ujedinjene Srbije.

“Zato očekujemo od naših partnera u republičkoj vlasti da reformiše vlast u Smederevu po republičkom modelu”, izjavio je Dopuđa.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, poslanica i odbornik u Skupštini Smedereva Suzana Spasojević smatra da se vlast ne može prekomponovati u Smederevu jer gradski odbor SNS-a “ne želi u vlast s ‘Pokretom za Smederevo'”.

Grupu građana “Pokret za Smederevo” vodi gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Spasojevićeva je naglasila da je teško napraviti neku drugu većinu “mada SPS i dalje održava kontakte i vodi razgovore sa SNS i partijom Ujedinjenih regiona Srbije”.