U Smederevu oštro s preprodavcima droge


04. novembar 2012. HRONIKA – Sedam preprodavaca koji su drogom snabdevali Podunavski okrug uhapšeno je i sprovedeno Višem sudu u Smederevu. To je oktobarski „skor” ovdašnje policije u potrazi za prodavcima i proizvođačima narkotika u tom kraju.

Policijska uprava Smedereva od početka godine lišila je slobode više od 30 dilera droge i prekinula više lanaca trgovine narkoticima, a krivične prijave podnela je protiv još dvadesetak osumnjičenih za ova krivična dela.

Prilikom hapšenja drogu su pronalazili u kolima, donjem vešu, a jedan diler je čak progutao izvesnu količinu heroina pred policijom.

Akcija „Morava” iza rešetaka je u oktobru najpre odvela Bojana S. (32) iz sela Radinac kod Smedereva, koji je zatečen dok je kupcu iz Smederevske Palanke prodavao heroin.

Nekoliko dana kasnije uhapšen je Goran O. (33) iz sela Saraorci jer je u blizini seoskog jezera uzgajao marihuanu i za prodaju je sušio na tavanu svoje kuće. Policija je u njegovom domu pronašla i 18 najlonskih kesa s pola kilograma već osušenih listova indijske konoplje.

Najveću pažnju privuklo je hapšenje tročlane grupe u kojoj je bio i Igor I. (29), Petar M. (23) iz Smedereva uhapšen je tada s „narukvicom” za praćenje jer je izdržavao jednogodišnju kaznu kućnog zatvora na koju je osuđen u martu zbog trgovine drogom, a iza rešetaka našao se i Smederevac Miljan P. (29), dok je Igor B. (28) iz Velike Plane saslušan i pušten kući.

Igora I. policija je uhvatila u prodaji 10 grama spida. On je osumnjičen da je organizovao preprodaju tako što je drogu prodavao Miljanu P. koji je u Smederevu imao stalne kupce. On je potom dalje drogu preprodavao lancu od petnaestak kupaca. U ovoj akciji zaplenjeno je 400 grama spida, veća količina raznih tableta za „miksovanje”, 75 metaka, jedan pištolj i nešto novca.

Nekoliko dana nakon hapšenja dilerske trojke, „pala” je još jedna mušterija Igora I. Iza rešetaka se našao Bogoljub A. (25) iz Smedereva koji se sumnjiči da je od februara do avgusta ove godine kupovao spid i marihuanu od Igora za dalju prodaju u Smederevu.

Još jedan kanal snabdevanja Podunavskog okruga heroinom presečen je u oktobru hapšenjem Bojana Š. (28) iz Beograda dok je na ulici prodavao drogu kupcu iz Smederevske Palanke. U toj akciji lakše su povređena dvojica inspektora iz Smedereva u pokušaju da spreče Bojana da pobegne.

Da se droga dobro „prima” u smederevskom kraju govori i činjenica da je početkom septembra policija uhapsila Borka M. (38) jer je u svom dvorištu u selu Šalinac uzgajao marihuanu.

Proizvođač droge zatečen je u branju, a u kući je pronađeno 5,5 kilograma sirovih listova i više od kilogram poluosušene droge u kartonskim kutijama, spremne za put do uživalaca.

Smederevska Palanka takođe važi za dobro tržište narkoticima, sudeći po učestalim policijskim akcijama u tom gradu. Nedavno je uhapšen Gordan Č. (23) koji je marihuanu kupovao u Beogradu i prodavao je u Palanci.

Policija ga je presrela u povratku iz prestonice i pronašla oko 88 grama marihuane, dok je njegova tek punoletna saputnica Katarina P. oko dva grama spida krila u brushalteru.

Ne čudi onda što je policija zatekla i tri maloletnika u kupoprodaji marihuane i to baš uz ogradu Srednje ekonomske škole u Smederevu. Bivši učenik prodavao je drogu dvojici đaka koji su zbog toga pobegli sa časa fizičkog, a reč je o skoro dva grama marihuane.

Sva trojica su bili pod dejstvom droge, utvrdile su lekarske analize. U Policijskoj upravi Smedereva najavili su oštar obračun sa prodavcima narkotika i ubuduće.

Izvor: Politika