Ukrali železničke tegove teške 7,5 tona


08. jun 2012. HRONIKA – Policija u Smederevu uhapsila je tri osobe zbog sumnje da su u proteklih mesec dana izvršili više krivičnih dela krađe, uništenja i oštećenja javnih uređaja i prikrivanja, sve na štetu preduzeća “Železnice Srbije”.

Uhapšeni su D. M. (41) iz Skobalja, N. R. (22) iz Smedereva i S. P. N. (26) iz Lozovika. Prva dvojica terete se da su na deonici železničke pruge Mala Krsna-Osipaonica-Lozovik-Krnjevo ukrali oko 300 metalnih tegova za zatezanje visokonaponske kontakt-mreže od 25.000 volti, koja napaja elektromotorne lokomotive električnom energijom.

Ukupna težina ukradenih tegova iznosi oko 7.500 kilograma, a njihova vrednost procenjuje se na oko 300.000 dinara.

– Karakteristično za ove krađe je to što su izvršioci nakon penjanja na stub, da bi se zaštitili, prvo armaturom vezivali uz stub šipku na kojoj vise tegovi, i to 20 komada po jednom stubu, iako su znali da bi visokonaponski kabl, kada skinu tegove, mogao da se otkači sa stuba i prouzrokuje kratak spoj – kažu u smederevskoj policiji.

D. M. je osumnjičen i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, jer je, pretresom njegove kolibe, nađena jedna ofanzivna ručna bomba M52. S. P. N. (26) iz Lozovika uhapšen je zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo prikrivanja, jer je ukradene tegove otkupljivao, najčešće po ceni od 18 dinara po kilogramu, i dalje ih preprodavao po stovarištima sekundarnih sirovina. Na jednom stovarištu u Maloj Krsni policijski službenici pronašli su deo ukradenih tegova i vratili ih oštećenom preduzeću.

Izvor: telegraf.rs