U Železari proizvodnja od 15. aprila


20. mart 2013. PRIVREDA – Početkom naredne sedmice stiže prva isporuka sirovina za pokretanje primarne proizvodnje u Železari Smederevo, a visoka peć bi trebalo da bude potpaljena polovinom aprila. U teretnu luku u Smederevu već ovog vikenda mogla bi da počne da pristiže ruda za čeličanu, kažu u sindikatu ASNS.

Ruda, koks i pelet su naručeni, i očekuje se da prvi kontingent sirovina stigne 25. marta, a nakon toga sukcesivno i preostale količine. Zasad, naručene su sirovine za proizvodnju 117.000 tona slabova – kaže Saša Čolić, glavni poverenik ASNS za Železaru Smederevo.

Čolić kaže da se, prema načelnom planu, paljenje visoke peći broj dva, koja je devet meseci na režimu tihog hoda, očekuje sredinom aprila.

– Plan je da se peć pokrene 15. aprila, i ne očekuju se nikakvi ozbiljniji problemi u tehnološkom postupku. Povodom tvrdnji da fabrika nema kadar za ovaj poduhvat, i da su stručnjaci otišli, želim da istaknem da Železara ima edukovan i stručan kadar, kako u menadžmentu tako i u pogonima za bezbedno i nesmetano pokretanje visoke peći – kaže Čolić.

U Železaru se do sada vratilo oko 2.000 od ukupno 5.000 radnika. To su radnici iz sektora nabavke, železničog transporta, pogona Aglomeracija i Visoka peć, a na posao će nešto kasnije biti pozvani i zaposleni u Čeličani, Toploj i Hladnoj valjaonici, i na kraju, radnici fabrike belih limova u Šabcu.

Izvor: Večernje novosti