U US Stilu očekuju veće plate, a ne gašenje peći


02. novembar 2011. PRIVREDA – Predsednik „US Stila“ Džon Surma izjavio je da nije zadovoljan rezultatima koje ova kompanija postiže u Srbiji. Ovakvu ocenu je izneo pred analitičarima Njujorške berze, ne želeći da odgovori na pitanje da li će loši rezultati značiti zatvaranje kompanije u Smederevu, najvećeg srpskog izvoznika koji zapošljava više od 5.000 ljudi.

– Metalurgija trpi velike gubitke, naročito u Srbiji, gde su finansijski rezultati slabi. Za tri meseca, gubitak naših čeličana u Srbiji i Slovačkoj narastao je sa 18 na 50 miliona dolara. Argumenti su spor oporavak, niže cene u izvozu i slaba tražnja za čelikom – saopštio je Džon Surma, predsednik kompanije.

Jedna od dve visoke peći koje nisu radile u drugom kvartalu stoji i tri meseca kasnije. Predstavnici američke firme u Srbiji potvrdili su da imaju problema u poslovanju.

– Nastavljamo da se suočavamo s brojnim izazovima koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na uvoz koksa kao glavne sirovine, zatim usporeni oporavak na Balkanu, manje povoljan asortiman proizvoda, kao i pritisak uvoznih proizvoda s nižim cenama – rekli su u „US Stilu“.

Ta kompanija u prvih devet meseci izvezla je robu u vrednosti od 695 miliona dolara. Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata, kaže da trenutno radi jedna peć.

– Druga je ugašena zbog smanjene traženje. Radnici, međutim, i dalje primaju redovno plate, a u decembru očekujemo i povišicu. Nema naznake da će rukovodstvo gasiti drugu peć, a treba imati u vidu da kompanija zapošljava više od 5.000 ljudi i da drži ceo smederevski okrug – kaže Prelić.

Dragan Milovanović, predsednik Nezavisnog sindikata, objašnjava da se sada radi sa upola manje kapaciteta nego 2008. godine, ali da bi u slučaju gašenja druge peći kompanija mogla da radi druge poslove.

– Mogli bismo da uvozimo čelik i da uposlimo valjaonicu, mada nema informacija da bi moglo da dođe do gašenja. Imamo tromesečni plan i radimo koliko tražnja zahteva – kaže Milovanović.

U poslednjih pola godine cena akcije „US Stila“ pala je sa 49 na 22,4 dolara. Berza u Čikagu očekuje da će cena čelika sa 650 dolara pasti na 625 do kraja godine. Oporavak treba očekivati sa izlaskom sveta iz krize. Prognoze govore da će tona čelika na kraju 2013. vredeti 1.700 dolara.

Izvor: Blic